Gastland Rusland kent vlekkeloze opening Confederations Cup

Zonder echt in de problemen te zijn gekomen heeft Rusland zaterdagavond de openingswedstrijd van de strijd om de Confederations Cup gewonnen. In Sint-Petersburg werd het tegen Nieuw-Zeeland 2-0 voor het gastland, dat volgend jaar het WK organiseert.

De Russen begonnen prima aan de wedstrijd en kregen binnen tien minuten twee grote kansen op de openingstreffer. Viktor Vasin raakte na zeven minuten de paal en enkele minuten later werd een inzet van de lijn gehaald door verdediger Tommy Smith. Nieuw-Zeeland, met PEC Zwolle-aanvaller Ryan Thomas de hele wedstrijd binnen de lijnen, beet na de sterke openingsfase van Rusland meer van zich af.

Op het moment dat de All Whites de overhand kregen, sloeg het gastland keihard toe. Na een mooie pass van Dmitry Poloz wipte Denis Glushakov de bal over de Nieuw-Zeelandse goal heen, waarna in de scrimmage Michael Boxall het laatste zetje gaf en een eigen doelpunt maakte.

Het moment van de 1-0.

In de tweede helft hield Rusland de controle in de wedstrijd en blonk het thuisland vooral uit in het voorkomen van Nieuw-Zeelands gevaar. Toen voormalig Feyenoord-spits Fedor Smolov twintig minuten voor tijd de 2-0 maakte, was de wedstrijd wel gelopen. Smolov kroonde zich de afgelopen twee seizoenen tot topscorer in de Russische competitie en zette zijn prestaties door bij het nationale elftal. Hij zette de aanval zelf op en kon simpel intikken bij de tweede paal, nadat een lage voorzet niet goed verwerkt werd door de defensie van Nieuw-Zeeland.

Na de 2-0 nam Rusland gas terug, waardoor Nieuw-Zeeland zowaar nog aan scoren mocht denken. Thomas testte Igor Akinfeev met een kiezelhard schot in de rechterhoek en een kopbal van Smith werd van de doellijn gehaald. In de laatste tien minuten herpakte Rusland de concentratie, waardoor het bij 2-0 bleef.

De Russen hebben op het toernooi in eigen land de laagste horde genomen in de groepsfase en kunnen de blik nu richten op hogere hordes in de vorm van Mexico en Portugal. Bij winst op één van die landen is de kans groot dat Rusland zich plaatst voor de halve finale van de strijd om de Confederations Cup. Het gastland speelt 21 juni tegen Portugal (aftrap 17.00 uur).