VI Flashback: hoe Gullit in 1994 Advocaat in de steek liet

Reacties

Na bijna 23 jaar keert Ruud Gullit terug bij het Nederlands elftal. De kersverse assistent-bondscoach wordt herenigd met Dick Advocaat, die hij op 30 mei 1994 in de steek liet. En daar heeft hij nog altijd spijt van.

VI Flashback: hoe Gullit in 1994 Advocaat in de steek liet

Een aangeslagen Gullit verlaat het trainingskamp van Oranje voorafgaand aan het WK 1994 en laat het toernooi in de Verenigde Staten aan zich voorbij gaan. Een hoogopgelopen discussie met bondscoach Advocaat over de speelwijze is de reden van het vertrek van de toen voor Sampdoria uitkomende speler. Advocaat stuurt het Nederlands elftal tijdens de voorbereiding met drie verdedigers en vier middenvelders het veld in, terwijl Gullit een meer verdedigende speelwijze voorstaat. In de Amerikaanse hitte, weet de vedette, is het ronduit naïef om uitgekookte tegenstanders zo aanvallend te willen bestrijden. 'Pure zelfmoord', zegt Gullit wanneer hij Oranje vlak voor de laatste oefenwedstrijd tegen Hongarije vaarwel zegt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de vriendschappelijke interland tegen Schotland (3-1 winst) geeft hij al bij Advocaat aan niet mee naar het WK te zullen gaan. De bondscoach is verbijsterd en vraagt Gullit er nog een nachtje over te slapen. Tevergeefs. 'Ik was niet erg scherp. Ik had meteen naar hem toe moeten gaan. Dat heb ik niet gedaan', zou Advocaat later zeggen. Het duel met de Schotten is voor de 31-jarige Gullit zijn laatste wedstrijd voor Oranje. De teller blijft daardoor steken op 66 interlands, waarin hij zeventien keer scoort, en slechts drie eindtoernooien. Als aanvoerder leidt hij het Nederlands elftal in 1988 naar de Europese titel. Verder komt Gullit alleen in actie tijdens het WK in 1990 en het EK in 1992.

In aanloop naar het WK in 1994 verkeert Gullit in topvorm. Hij komt namens Sampdoria dat seizoen tot achttien doelpunten en wint de Coppa Italia. Tot een glansrol in de Verenigde Staten komt het echter niet. Na een ongemakkelijke persconferentie wordt Gullit tot aan de parkeergarage gevolgd door journalisten, waarna hij definitief afdruipt. Een beslissing waar hij later spijt van krijgt. Als hij op 5 oktober 2011 wordt benoemd tot bondsridder van de KNVB, gaat Gullit door het stof. 'Het is ironisch dat ik terug ben op de plek waar ik ooit ben weggelopen. Dat was de slechtste beslissing van mijn leven. Dat realiseer je je pas als je ouder bent.'

De breuk van bijna 23 jaar geleden blijkt uiteindelijk voor Advocaat geen reden voor een andere rechterhand te gaan dan Gullit, die in augustus 2016 nog in beeld was om Danny Blind te assisteren. Uiteindelijk lopen de onderhandelingen met technisch directeur Hans van Breukelen spaak. Een half jaar later komen beide partijen er alsnog uit. Gullit kijkt uit naar zijn nieuwe klus als assistent van Advocaat. 'Het is een geweldige ervaring om met Dick te werken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.