VfL Wolfsburg pakt overtuigend de Duitse titel

VfL Wolfsburg is kampioen van Duitsland geworden. De ploeg kende een verbluffend goede tweede seizoenshelft die hen van de negende plaats voor de winterstop, naar de koppositie in de Bundesliga leidde. De ploeg van Felix Magath beklonk de titel met een ruime 5-1 zege in eigen huis op het vermoeide Werder Bremen.

VfL Wolfsburg-Werder Bremen 5-1Binnen 25 minuten had de thuisploeg voldoende afstand genomen om zich tot kampioen van Duitsland te kronen. Het is de eerste prijs voor de club, die in 1995 de bekerfinale verloor. Na zes minuten nam de ploeg al het heft in handen. Zvjezdan Misimovic werd bediend door Makoto Hasebe die Werder-back Petri Pasanen eenvoudig de bal had ontfutseld. Na een kwartier liet de Braziliaanse spits Grafite de Volkswagen-Arena weer juichen. Een uitstekende voorzet van Christian Gentner leidde de 2-0 van Grafite in. Tien minuten daarop ontsnapte Grafite aan de Werder-defensie, die vermoeid en concentratieloos speelde na de UEFA Cup-finale van woensdag (2-1 verlies na verlenging tegen Shakhtar Donetsk). Zijn voorzet werd in eigen doel gegleden door Sebastian Prödl.

Nog voor rust deed Werder iets terug. Spelmaker Diego werkte knap een goede assist van Claudio Pizarro af. Het offensiefje van de bezoekers na de onderbreking had weinig om het lijf. Binnen het uur stelde Grafite de titel veilig toen hij uit een strakke voorzet van Misimovic de 4-1 binnenkopte. Het was zijn 28ste treffer van het seizoen. Een kwartier voordat de champagne rijkelijk ging vloeien in Wolfsburg vond Edin Dzeko het tijd om ook zijn naam op het scorebord te krijgen. De aanvaller maakte knap zijn 26ste doelpunt van het seizoen na een afgemeten voorzet van Gentner. In het laatste kwartier kreeg de ploeg van Magath nog kansen op meer, maar bij 5-1 bleef het. Ruim voldoende om na het laatste fluitsignaal de titel te vieren.

Bayern München-VfB Stuttgart 2-1Nadat Luca Toni enkele kansen onbenut had gelaten kwam Bayern München via een eigen doelpunt van Khalid Boulahrouz op voorsprong. De 27-voudig international veranderde met een sliding het schot van Franck Ribéry van richting en verdween daardoor in de korte hoek achter de mistastende Jens Lehmann. Na een uur zorgde Mark van Bommel ervoor dat Louis van Gaal komend seizoen Champions League speelt. Ribéry bediende zijn aanvoerder die afrondde door de benen van Lehmann. Een kwartier voor tijd zorgde Mario Gomez voor een angstige slotfase door de aansluitende 2-1 te scoren. Bayern verloor echter niet het hoofd en was dichterbij uitbreiding van de score dan dat Stuttgart kans maakte op de gelijkmaker.

Karlsruher SC-Hertha BSC 4-0Voorafgaand aan het duel met Karsruher SC had Hertha BSC nog een theoretische kans op de titel. Maar tegen de hekkensluiter hadden de Berlijners een complete off-day. In de beginfase had Hertha nog het beste van het spel, maar was slordig in de afwerking. Dit in tegenstelling tot Karlsruhe dat via Sebastian Freis en Maik Franz nog voor rust een 2-0 voorsprong nam. Na rust nam de thuisploeg in stijl een voorlopig afscheid van de Bundesliga. Twee treffers van Josh Kennedy betekenden een onverwacht grote nederlaag voor de voormalige titelpretendent Hertha BSC. Het was niet genoeg voor Karslruher SC om handhaving zeker te stellen.

Borussia Mönchengladbach-Borussia Dortmund 1-1In een hoog tempo speelden Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund naar een 1-1 gelijkspel. In 58ste minuut kopte Dante voor Dortmund een hoekschop van Alexander Baumjohann binnen. Zes minuten later viel de gelijkmaker. Jakub Blaszczykowski maakte de 1-1 op aangeven van Sebastian Kehl. Een treffer met vervelende consequenties voor BVB. Het zag het winnende Hamburger SV op de ranglijst passeren en mist daardoor deelname aan de Europa League komend seizoen.

Eintracht Frankfurt-Hamburger SV 2-3In de blessuretijd stelde Hamburger SV alsnog de zege en een ticket voor de Europa League veilig. HSV stond na een uur spelen op een 2-0 voorsprong nadat David Jarolim en Ivica Olic hadden gescoord voor de ploeg van Martin Jol. Binnen drie minuten had Eintracht Frankfurt de stand weer gelijk getrokken via Alexander Meier en Caio. Niets leek een remise in de weg te staan totdat Jonathan Pitroipa invaller Trochowski vond die voor de 3-2 zege voor HSV zorgde.

Schalke 04-1899 Hoffenheim 2-3Schalke nam in mineur afscheid van een matig seizoen. Carlos Eduardo stelde met twee treffers de zege veilig voor 1899 Hoffenheim dat als zevende eindigde, na de winterstop ingegaan te zijn als koploper. Na 27 minuten spelen had Demba Ba de score geopend voor Hoffenheim. In de zeven minuten daaropvolgend kantelde de score in het voordeel van Schalke 04 via goals van Mladen Krstajic en Jefferson Farfán. Het was niet genoeg voor Schalke om te winnen. Eduardo scoorde de gelijkmaker kort na de rust en vlak voor tijd maakte hij via een strafschop de winnende.

Energie Cottbus-Bayer Leverkusen 3-0Energie Cottbus heeft door een 3-0 zege op Bayer Leverkusen directe degradatie weten te voorkomen. Het moet nog wel promotie/degradatiewedstrijden spelen tegen de nummer drie - FC Nürnberg - van de 2. Bundesliga. Emil Jula trof tweemaal doel en Stiven Rivic’s treffer betekende een 3-0 zege.

Arminia Bielefeld-Hannover 96 2-2Arminia Bielefeld sluit het seizoen af als nummer laatst in de Bundesliga en speelt volgend seizoen een divisie lager. De ploeg kende een goede start toen Hannover 96-verdediger Mario Eggimann in de tweede minuut in eigen doel scoorde. Jiri Stajner en Sergio Pinto brachten na rust Hannover 96 op voorsprong. De goal van Artur Wichniarek in de slotfase zorgde ervoor dat Arminia Bielefeld niet verloor, maar kon degradatie niet voorkomen.

1. FC Köln-VfL Bochum 1-1Voor 1. FC Köln en VfL Bochum stond er weinig meer op het spel. Een 1-1 uitslag was dan ook een juiste afsluiter voor het seizoen voor de teams. Diego Klimowicz bracht Bochum in de achttiende minuut op voorsprong. Zes minuten later scoorde zijn teamgenoot Anthar Yahia echter in eigen doel. Na rust veranderde er niets meer aan de score.

Kampioen VfL Wolfsburg en runner-up Bayern München verdedigen de Duitse eer komend seizoen in de Champions League. Daar kan VfB Stuttgart nog bij komen als het de voorronde overleeft. Hertha BSC en Hamburger SV dwongen beiden een ticket voor de Europa League af. Werder Bremen en Bayer Leverkusen treffen elkaar op 30 mei in de Duitse bekerfinale. De winnaar van dat duel is komende jaargang eveneens actief in de Europa League.

Energie Cottbus kan zich handhaven in de Bundesliga. Het zal dan wel de promotie/degradatiewedstrijden tegen 1. FC Nürnberg moeten winnen. Voor Karlsruher SC en Arminia Bielefeld viel het doek. Zij degraderen uit de Bundesliga.