Verstandsverbijstering Deli zorgt voor schijnwerpers op Gözübüyük en Kamphuis

Manchester United heeft zich in de Europa League kinderlijk eenvoudig ontdaan van Club Brugge, dat de Engelsen in eigen huis nog op 1-1 gehouden had. Daar was wel een bezopen actie van Simon Deli voor nodig. Luuk de Jong haalde opgelucht adem.

Manchester United
5 - 0
Club Brugge
Club Brugge

Eigenlijk vond in de 22ste minuut al hét moment van de wedstrijd plaats. Bij een schot van Daniel James kreeg Club Brugge-verdediger Simon Deli te maken met een heuse verstandsverbijstering. Als een volleerd keeper dook hij naar de bal en hij stopte de inzet met zijn arm, ook nog eens in zijn eigen stafschopgebied. Dat doelman Simon Mignolet gewoon achter Deli stond om het schot te pareren, deed er niet toe voor de verdediger. Arbiter Serdar Gözübüyük oordeelde al snel: penalty en een rode kaart.

Gek genoeg was het toen nog niet gedaan met de verbazing, want VAR Jochem Kamphuis (de VAR-assistent was Bas Nijhuis) riep Gözübüyük naar de kant. Waarschijnlijk om een mogelijke gele in plaats van een rode kaart te bespreken. Na ampel beraad hield Gözübüyük het bij rood. Winteraanwinst Bruno Fernandes voltrok het vonnis vanaf elf meter, wederom met vlak voordat de bal het net inrolde een hupje. Zo had de Portugees tegen Watford zondag ook al gescoord.

Zeven minuten na het openingsdoelpunt moesten de tien Belgen (waar aanvoerder Ruud Vormer geblesseerd ontbrak) al definitief buigen. Odion Ighalo, die eveneens in de winter was gekomen, maakte zijn eerste in het shirt van United. Hij tikte een voorzet van Juan Mata binnen. Voor rust schoot Scott McTominay met een geplaatste inzet ook de 3-0 nog op het scorebord.

Van spanning was na rust dus allang geen sprake meer, terwijl de Belgen vooraf juist hoop op een stunt hadden. In het tweede bedrijf mocht Tahith Chong bij de thuisploeg meedoen en werd de eindstand door Fred met twee goals (intikker en geplaatst schot na breedleggen van Chong) op 5-0 bepaald. United haalde dus freewheelend het einde en zal vooral Deli dankbaar zijn.

Sevilla
Sevilla
0 - 0
CFR Cluj
CFR Cluj

Met hangen en wurgen mag ook Luuk de Jong zich achtste finalist in de Europa League noemen. CFR Cluj had tijdens het 1-1 gelijkspel uit het heenduel al laten zien een listige ploeg te zijn en ook op Spaanse bodem kon Sevilla de Roemenen nauwelijks pijn doen. Ook De Jong, die in de basis begonnen was, kon de ban niet breken. Omdat ook de gasten het net niet vonden, gaat Sevilla op basis van het uitgemaakte doelpunt wel door.

De opluchting was bijzonder groot, want vlak voor het laatste fluitsignaal leek Cluj nog te gaan winnen. De goal van Alexandru Paun werd evenwel vanwege hands alsnog afgekeurd, waardoor De Jong even later toch nog lachend van het veld stapte.

Internazionale
2 - 1
Ludogorets
Ludogorets

Ook Internazionale meldt zich bij de laatste zestien. Na de 2-0 uitzege werd Ludogorets in een vanwege het Corona-virus leeg Giuseppe Meazza-stadion ook gewonnen. Al schrokken de Nerazzurri wel even. Na 26 minuten knalde Cauly Oliveira Souza de bal via de onderkant van de lat raak: 0-1.

Nog voor rust stelde de thuisploeg orde op zaken. Eerst profiteerde Cristiano Biraghi van geklungel aan Bulgaarse zijde. Zijn van richting veranderde schot verdween in de korte hoek. Op slag van rust scoorde Romelu Lukaku op grappige wijze. Na een knappe en dubbele combinatie met aanvalspartner Alexis Sánchez kopte de Belg op doel, maar pas toen de bal via de keeper terugkwam op het hoofd van de Inter-spits werd het een goal.