Verontrustend zwak Real Madrid vervolgt ellendige reeks

Real Madrid is er voor de derde keer op rij niet in geslaagd te winnen in La Liga. Bij Deportivo Alavés werd zelfs verloren door de ploeg van Julen Lopetegui, op wie de druk in de voorbije week al behoorlijk toenam. Wéér werd er niet gescoord door de Champions League-winnaar.

Alavés
Alavés
1 - 0
Real Madrid
Real Madrid

Er was voor het bezoek aan Alavés al liefst vijf uur en negentien minuten niet meer gescoord door de Madrilenen. De teleurstellingen stapelden zich in de laatste anderhalve week rap op: 3-0 verlies bij Sevilla, 0-0 tegen Atlético en woensdag een 1-0 nederlaag bij CSKA Moskou in de Champions League. Het was voor het eerst sinds januari 2007 dat de grootmacht in drie wedstrijden op rij niet scoorde. De druk was dus groot voor het bezoek aan de subtopper, want dat is Alavés na een uitstekende seizoenstart.

Lopetegui dacht met Gareth Bale en Karim Benzema als aanvalsduo een einde te kunnen maken aan de doelpuntendroogte. Op het middenveld was er naast Luka Modric, Casemiro en Toni Kroos plek voor Dani Ceballos, die vorig seizoen nog beide goals voor Real Madrid maakte in Mendizorrotza. Het plan van de opvolger van Zinedine Zidane pakte weer niet uit zoals gepland. De bezoekers creëerden in de eerste helft niet eens veel mogelijkheden. Alavés zakte in en verdedigde goed bij onder andere een kopkans voor Bale. De Welshman zorgde nog voor het meeste gevaar aan de zijde van de teleurstellend spelende Benzema.

Voor Benzema werd het een avond om snel te vergeten. Bij de start van de tweede helft kwam stand-in Mariano Díaz binnen de lijnen als vervanger van de geblesseerde Fransman. Het resulteerde in weinig verbetering. De volgende troef die werd ingezet was Marco Asensio. Real Madrid ging met laatstgenoemde als vervanger van Casemiro meer via de flanken spelen, met Asensio vanaf rechts en Bale op links. Alavés werd meer en meer teruggedrongen, maar dekte de ruimtes in het strafschopgebied perfect af.

Een volgende tegenvaller voor Real Madrid was het uitvallen van Bale. De linkspoot verliet tien minuten voor tijd geblesseerd het veld voor Vinícius Júnior. De achttienjarige Braziliaan debuteerde vorige week al in de Madrileense derby en moest het toen doen met twee speelminuten. Nu was er meer tijd voor de dribbelaar, maar ook hij kon het verschil niet maken. Het gemis van de naar Juventus vertrokken Cristiano Ronaldo deed zich andermaal voelen. Real Madrid scoorde opnieuw niet, waardoor het voor het eerst sinds april 1985 in vier duels droog is blijven staan.

Het ging van kwaad tot erger voor Real Madrid, dat alles op alles zette bij het slotoffensief. En uitgerekend bij de laatste aanval van Alavés ging het nog volledig mis. Manu García kopte in de 95ste minuut de 1-0 binnen. Real Madrid blijft door de nederlaag nog wel tweede in La Liga, met slechts veertien punten uit acht wedstrijden. Het moet vrezen dat de concurrentie zondag optimaal profiteert van de nieuwe misstap. Barcelona gaat op bezoek bij Valencia (20.45 uur), terwijl Atlético Madrid het in eigen huis opneemt tegen Real Betis (16.15 uur).