Vermoeide Son brengt Tottenham Hotspur naar tweede plaats

Heung-Min Son zei na de uitschakeling van Zuid-Korea op het toernooi om de Azië Cup dat hij vermoeid is, maar zaterdagmiddag is de aanvaller opnieuw goud waard gebleken voor Tottenham Hotspur. Son maakte het enige doelpunt van de wedstrijd tegen laagvlieger Newcastle United.

Tottenham Hotspur
1 - 0
Newcastle United

Tottenham haalde in januari voor de tweede transferperiode op rij geen enkele nieuwe speler binnen en coach Mauricio Pochettino liet vrijdag weten dat mede daarom Vincent Janssen weer bij het eerste elftal betrokken zal worden. De Nederlander zat voor het treffen met Newcastle United echter nog niet bij de wedstrijdselectie. Harry Kane zit nog altijd in de lappenmand en daarom moest Son weer in de punt van de aanval beginnen. Woensdag maakte de Zuid-Koreaan ook al negentig minuten bij de 2-1 zege op Watford. Son maakte toen de belangrijke gelijkmaker, tien minuten voor tijd.

Tegen Newcastle hield Tottenham het opnieuw tot het einde spannend. De thuisploeg was duidelijk sterker dan zijn tegenstander, maar had moeite met scoren. Lucas Moura kopte op aangeven van Érik Lamela naast, Lamela zelf raakte uit een voorzet van Jan Vertonghen de paal en Davinson Sánchez werkte de bal net over. De grootste kans voor Newcastle (nog zonder recordaankoop Miguel Almirón) in de eerste helft kwam op naam van José Salomón Rondón. De spits kreeg de bal wat toevallig voor zijn voeten en stuitte op het blok van Christian Eriksen.

Zes minuten in de tweede helft raakte Rondón de paal en ontsnapte Tottenham aan een achterstand. De thuisploeg kwam met de schrik vrij en voerde de druk hierna weer op. Eriksen kwam met een geniale voetbeweging erg dicht bij de openingsgoal, maar Fabian Schär haalde de inzet op de doellijn weg. Aan de overkant had Hugo Lloris een geweldige redding in huis op een geplaatst schot van Ayoze Pérez.

Fernando Llorente werd ingebracht als stormram en kopte de bal bij zijn eerste gevaarlijke moment helemaal verkeerd, omdat hij last had van de zon. Tien minuten voor tijd werd een inzet van de Spanjaard verlengd door Eriksen en van de doellijn gehaald door Matt Ritchie. Tottenham klopte dus flink op de deur en vond de winnende treffer via Son. Newcastle-doelman Martin Dúbravka slaagde er niet in om het houdbare schot van de Zuid-Koreaan te keren.

Newcastle kreeg het in het restant niet voor elkaar om zich nog terug in de wedstrijd te knokken en dus was Son opnieuw het goudhaantje van Tottenham. In zijn laatste tien wedstrijden voor Spurs is de aanvaller nu bij veertien doelpunten direct betrokken geweest. Tottenham passeert dankzij de overwinning Manchester City op de ranglijst en staat nu tweede, met een achterstand van vier punten op koploper Liverpool. City en Liverpool hebben nog wel allebei een duel tegoed.