Verbijsterende stats Haaland: in toptien topscorerslijst na vier basisplaatsen

Reacties

Tienertopscorer Erling Braut Haaland blijft de fraaie reeksen en statistieken maar aaneenrijgen. Na zijn treffer tegen Werder Bremen maken we de balans op. Het gemiddelde van de Borussia Dortmund-aanvaller liep wel schade op omdat hij slechts eenmaal scoorde tegen de degradatiekandidaat.

Verbijsterende stats Haaland: in toptien topscorerslijst na vier basisplaatsen
© Pro Shots

• Haaland (19) staat na zes Bundesliga-optredens op liefst negen goals, een gemiddelde van anderhalf doelpunt per wedstrijd. Zoomen we in op het aantal minuten, dan wordt het moyenne nog indrukwekkender omdat de goalgetter tijdens zijn eerste twee Bundesliga-duels met een rol als invaller genoegen moest nemen. Gemiddeld is de Noor eens in de 43 minuten trefzeker.

• In de volledige Bundesliga-historie (sinds 1963) is Haaland de eerste speler die negen goals produceert in zijn eerste zes optredens.

Op de topscorerslijst van de Bundesliga is Haaland opgerukt naar de gedeelde tiende plaats. Alleen Robert Lewandowski, Timo Werner, Jadon Sancho, Florian Niederlechner, Marco Reus, Robin Quaison, Rouwen Hennings, Serge Gnabry en Wout Weghorst maakten in de lopende competitie meer goals dan het fenomeen van Dortmund. Niet slecht voor iemand die slechts vier keer in de basis startte.

• Pakken we zijn Champions League-dubbel tegen Paris Saint-Germain en zijn treffer tegen Werder Bremen in het toernooi om de DFB-Pokal mee, dan staat Haaland op twaalf Dortmund-treffers in acht duels.

• Inclusief zijn periode bij Red Bull Salzburg fabriceerde Haaland dit seizoen liefst veertig goals in dertig officiële duels, een hallucinant moyenne van 1,33 goal per wedstrijd.

Haaland leidt niet de dans op de topscorerslijst van de Oostenrijkse Bundesliga. De Noor verliet het Alpenland met zestien goals op zak, drie minder dan het huidige totaal van Wolfsberger AC-spits Shon Weissman.

In totaal staat Haaland dit seizoen op 25 competitiegoals, meer treffers dan de spelers van bijvoorbeeld Newcastle United, Watford, VVV-Venlo, ADO Den Haag, RKC Waalwijk, Fortuna Düsseldorf, Udinese, SPAL, Real Valladolid, Eibar, Espanyol en Toulouse gezamenlijk hebben laten aantekenen.

© Pro Shots

• Voor Haalands normen is zijn derde plaats in het Gouden Schoen-klassement een beetje teleurstellend. De Noor heeft 42 punten verzameld, tien minder dan Ciro Immobile en acht minder dan Lewandowski. Er is een logische verklaring voor dat verschil: Haalands zestien goals namens Red Bull tellen slechts met de factor anderhalf, waar in de Europese topcompetities doelpunten dubbel tellen.

Ook in de Champions League is Haaland bezig aan een uitzonderlijk seizoen. Na zeven duels staat hij op tien doelpunten, net zoveel als Christian Vieri in zijn hele loopbaan maakte. George Weah, de Gouden Bal-winnaar van 1995, trof slechts elf keer doel in het elitetoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.