Verbeek ziet het na blessuredrama Ter Avest misgaan bij Twente

Gertjan Verbeek zag het uitvallen van Hidde ter Avest als het kantelpunt in de wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1). De FC Twente-coach merkte op dat zijn ploeg de concentratie verloor nadat de rechtsback - vermoedelijk - zijn kuitbeen brak.

Over de eerste 35 minuten van de wedstrijd was Verbeek zeer te spreken. Tegenover FOX Sports zei hij na afloop: 'Dat was een Twente dat ik graag zie. Verdedigend was het op orde en aan de bal waren we de betere partij. We maakten goed gebruik van de ruimtes, alleen we scoorden maar één keer. We hebben drie of vier goede kansen gecreëerd en daar hebben we er maar één van weten te benutten.'

Het uitvallen van Ter Avest was volgens Verbeek de reden dat Twente de concentratie kwijtraakte. 'Heel vervelend dat Hidde uitvalt. Daarna werd het heel rommelig. Er wordt gevreesd voor een gebroken kuitbeen. We hoorden knap en het zwol meteen op. Dus die zijn we voor de rest van het seizoen kwijt.'

'Dat doet wat met je als een collega per brancard het veld moet verlaten, waarbij je op het veld ook al doorhebt dat het ernstig is. Dat heeft invloed op de beleving en de mentale weerbaarheid. Dan ligt hij in de rust vervolgens midden in de kleedkamer, wat misschien ook niet handig is, maar iedereen heeft dan zijn aandacht bij zijn collega.'

'Maar goed, geen excuses, we hebben het de tweede helft niet goed gedaan', vervolgde Verbeek. Sinds zijn aanstelling als coach van Twente eind oktober won Verbeek pas één van de vijftien competitieduels die hij afwerkte met de Tukkers. 'Ik heb vandaag best positieve dingen gezien, maar we hebben weer nul punten. Het wordt tijd dat we punten gaan halen. Dit Utrecht was niet onoverwinnelijk.'

Acht
Onoverwinnelijk of niet. Sinds de aanstelling van Jean-Paul de Jong als hoofdcoach verloor FC Utrecht nog geen duel. De teller staat nu op acht wedstrijden zonder nederlaag, een clubrecord. 'Dat is mooi', waren de nuchtere woorden van De Jong na afloop. 'Dat hebben we met elkaar gedaan.'

'In het begin hadden we het moeilijk met hun lopende spelers achter onze verdediging. Door een goeie omzetting, we gingen met drie man achterin spelen, kregen we de controle terug. We hebben een speelwijze die heel moeilijk te bespelen is. In de tweede helft hadden we absolute controle met fantastische doelpunten', aldus De Jong.