Verbeek eist over-mijn-lijk-mentaliteit bij 'lief' FC Twente

Gertjan Verbeek pakte zaterdagavond een punt met FC Twente tegen Vitesse: 1-1. De trainer vond dat zijn ploeg - voornamelijk in de eerste helft - veel te lief was voor de formatie uit Arnhem.

Na veertien minuten brak Fredrik Jensen de ban, maar Mason Mount zorgde nog voor de rust voor de gelijkmaker. 'Ik heb in de rust ook aangegeven dat we na een kwartier stopten met voetballen', vertelde Verbeek tegenover FOX Sports. 'We kwamen op 1-0 en daar schrokken we blijkbaar van. Ik vond dat we veel te lief waren. Hoe we die 1-1 ook weggeven… Dat heeft met mentaliteit te maken. Je moet een over-mijn-lijk-mentaliteit hebben om tegen dit soort ploegen punten af te snoepen.'

Al met al was de trainer wel tevreden met het resultaat tegen de Arnhemmers. 'Ieder punt is mooi meegenomen, zeker tegen een team als Vitesse. Normaal zeg ik nooit zoveel na de wedstrijd, maar nu heb ik een compliment gegeven over de tweede helft. We speelden met meer lef, meer overtuiging en wonnen meer duels.'

Verbeek zag een duidelijke vooruitgang bij de Twentse defensie. 'Lichtpuntje is dat we nu in twee wedstrijden maar twee goals hebben geïncasseerd. Het moyenne van meer dan drie tegendoelpunten is naar één gegaan. In deze wedstrijd hebben we weinig kansen weggeven.' FC Twente krijgt midweeks Ajax op bezoek in het bekertoernooi. 'Je moet ook over die wedstrijden heen kijken, daarna krijgen we Excelsior-uit. De competitie heeft prioriteit.'

Dubbel gevoel
Trainer Henk Fraser was minder in zijn nopjes met het gelijkspel. 'Gevoelsmatig had ik het idee dat we de bovenliggende partij waren', vertelde de Vitesse-trainer na afloop. 'In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Willem II hebben we vandaag arbeid geleverd en ons aan de afspraken gehouden. Het levert niet het maximale resultaat op, dat is frustrerend. Daarom heb ik een dubbel gevoel.'