Veltman maakt debuut, ook Depay en Van der Wiel in Oranje

Joël Veltman maakt dinsdagavond tegen Colombia in de hem welbekende Amsterdam Arena zijn debuut voor het Nederlands elftal. Ook heeft bondscoach Louis van Gaal basisplaatsen ingeruimd voor Memphis Depay en Gregory van der Wiel.

Veltman maakt debuut, ook Depay en Van der Wiel in Oranje

Veltman behoorde in aanloop naar de oefenduels met Japan (2-2) en Colombia voor het eerst tot de Oranje-selectie. Het oog van Van Gaal was op de Ajax-verdediger gevallen vanwege zijn sterke optredens tegen FC Twente en Celtic. Veltman is de 34ste debutant onder het bewind van Van Gaal en krijgt meteen te maken met een spits van wereldklasse, Radamel Falcao.

Depay zat al langer bij het keurkorps van Van Gaal, maar start na twee invalbeurten voor het eerst als basisspeler. De PSV'er profiteert van de afmelding van Arjen Robben, die geblesseerd is teruggekeerd naar zijn club Bayern München.

Dat Van der Wiel tegen Colombia mag starten is eveneens opmerkelijk. De rechtsback van Paris Saint-Germain maakt voor het eerst sinds het mislukte EK 2012 in Oekraïne en Polen zijn opwachting in Oranje. Sindsdien kreeg met name Daryl Janmaat de voorkeur op die positie.

Van der Wiel vormt samen met de debuterende Veltman, Ron Vlaar en Daley Blind de viermansdefensie tegen Colombia, dat donderdag nog met 2-0 van België won. Stijn Schaars bewaakt na de afmelding van Nigel de Jong de ruimte vóór de verdediging. Hij wordt geflankeerd door aanvoerder Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.

Met behalve Depay ook Jeremain Lens en Siem de Jong in de aanval verdedigt het Nederlands elftal zijn ongeslagen status in 2013. De laatste keer dat Oranje een heel kalenderjaar ongeslagen bleef was in 2009 onder Van Gaals voorvanger Bert van Marwijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen