Veertienjarige Dortmund-parel vestigt bijzonder record

Reacties

Youssoufa Moukoko heeft zaterdagmiddag een indrukwekkend doelpuntenrecord gevestigd in de Bundesliga voor spelers onder zeventien jaar. Het supertalent van Borussia Dortmund liet een hattrick aantekenen tegen MSV Duisburg (6-0), waarmee hij het seizoen afsloot op 46 goals.

Veertienjarige Dortmund-parel vestigt bijzonder record

Tot zaterdag was Donis Avdijaj nog de recordhouder op dit niveau. De aanvaller trof namens Schalke 04 liefst 44 keer doel in 2012/13. Het is nog niet de opmaat gebleken voor een carrière in de top. De inmiddels 22-jarige Avdijaj liet afgelopen voorjaar zijn contract met Willem II ontbinden.

Het opvallendste aan Moukoko is zijn leeftijd: slechts veertien jaar. De aanvaller zag op 20 november 2004 het levenslicht in Yaoundé (Kameroen). Na allerlei discussies over zijn leeftijd zag vader Joseph zich in 2017 genoodzaakt te wapperen met de geboorteakte van zijn zoon.

Moukoko kwam in 2014 naar Duitsland en is inmiddels ook vier keer uitgekomen voor Duitsland Onder-16. In die duels trof hij drie keer doel, een mager moyenne in vergelijking met zijn cijfers in competitieverband afgelopen seizoen.

Borussia Dortmund probeert Moukoko zoveel mogelijk uit de wind te houden. Eerder dit jaar reageerde technisch directeur Michael Zorc nog vol ergernis toen media uitgebreid stilstonden bij een lucratieve sponsordeal met Nike die het management van de groeibriljant heeft gesloten.

'Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat kledingmerken doen. We stellen ons gezien de leeftijd van zulke spelers terughoudend op', zei de sportief beleidsbepaler tijdens een persconferentie. 'Dat ene bepaalde medium (Bild, red.) zorgt ervoor dat hij nu al regelmatig in de schijnwerpers komt te staan. Ik vind dat geen goede zaak.'

Gezien zijn uitmuntende prestaties heeft Moukoko nog geen last van alle aandacht. In twee seizoenen voor Borussia Dortmund Onder-17 maakte de aanvaller het absurde aantal van 83 treffers. De spits zal na de zomer uitkomen in Borussia Dortmund Onder-19. Eerst wacht echter nog de halve finale om het kampioenschap met de Onder-17 tegen VfL Wolfsburg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.