FC Utrecht heeft zaterdag na een beroerde start alsnog SC Cambuur op de knieën gedwongen. Henk Veerman beleefde een meer dan gedenkwaardig debuut voor de Domstedelingen.

FC Utrecht
3 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

Voor Willem Janssen was het zaterdag een bijzondere wedstrijd. De 35-jarige verdediger kwam tegen SC Cambuur voor de vierhonderdste keer binnen de lijnen in de Eredivisie. Maar veel plezier beleefde de aanvoerder aanvankelijk niet aan zijn mijlpaal.

Na twaalf minuten keek hij met FC Utrecht tegen een pijnlijke 0-2 achterstand aan. Janssen had niet kunnen voorkomen dat Erik Schouten met twee goals fluitconcerten in De Galgenwaard deed neerdalen op de thuisploeg. De Leeuwarder goals waren namelijk ook het resultaat geweest van weinig daadkrachtig optreden van de Utrechtse defensie.

Voor de wedstrijd voerden beide clubs actie tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

In de achtste minuut kreeg Schouten van de Utrecht-defensie de gelegenheid om met moeite de bal over de lijn te duwen nadat Issa Kallon van dichtbij de bal op de lat had geschoten. Drie minuten later werkte hij met meer geluk dan wijsheid met het hoofd de bal in het Utrechtse doel, nadat de thuisploeg een Leeuwarder corner onvoldoende had verwerkt.

FC Utrecht had alle moeite om de rug weer te rechten na de dramatische start. Cambuur was via Jamie Jacobs en Kallon zelfs dicht bij een derde treffer. Dat leed bleef de thuisploeg bespaard, maar trainer René Hake achtte het na minder dan een half uur wel raadzaam om nieuwe spits Veerman in te brengen voor verdediger Mike van der Hoorn.

De vroege entree van de aanwinst had effect. Acht minuten nadat Veerman binnen de lijnen was gekomen, had FC Utrecht de stand gelijk getrokken. Anastasios Douvikas was met twee goals de beul van Cambuur, maar zijn productie kon niet los worden gezien van de entree van de Volendamse spits.

In de tweede helft maakte Veerman zijn eerste optreden voor FC Utrecht helemaal gedenkwaardig. In de 64ste minuut prikte hij na voorbereidend werk van Douvikas met zijn eerste schot op doel namens de Domstedelingen de 3-2 binnen. De lat voorkwam meer vreugde bij Veerman, die desondanks als dé man van de wedstrijd de kleedkamer kon opzoeken.

Met de overwinning sloeg FC Utrecht ook de aanval van Cambuur op de zevende plaats af. Na de gedenkwaardige Veerman-avond in De Galgenwaard is het verschil vijf punten.