Veerkrachtig Heerenveen zonder topscorer terug in subtop

SC Heerenveen heeft na rust een achterstand tegen Go Ahead Eagles omgezet in een overwinning (3-1), waardoor het aansluiting vindt bij de subtop.

Bij Heerenveen liet trainer Marco van Basten Ajax-huurling Joeri de Kamps zijn basisdebuut maken als vervanger van de geschorste middenvelder Joey van den Berg. Doordat clubtopscorer Alfred Finnbogason nog niet hersteld is van zijn bovenbeenblessure, startte Luciano Slagveer opnieuw in de punt van de aanval en bestreek Bilal Basacikoglu de rechterflank.

In Heerenveen speelde Go Ahead zijn eigen spel, waar de thuisploeg het voor rust erg lastig mee had. Beide elftallen kregen goede kansen, maar dat Go Ahead in de 43ste minuut de openingstreffer maakte, was niet onverdiend te noemen. Erik Falkenburg (foto) schoot met een bekeken schuiver een voorzet van Sjoerd Overgoor binnen, waardoor de bezoekers met een voorsprong de kleedkamers weer opzochten.

Van Basten besloot in de rust De Kamps naar de kant te halen en Magnus Wolff Eikrem in te zetten, wat al na drie minuten resultaat opleverde. Hakim Ziyech sneed met links een vrije trap aan, die door Marten de Roon werd binnen gewerkt. Nog geen vijf minuten later nam Heerenveen zelfs de leiding. Rechtsback Pele van Anholt kwam naar binnen en haalde met links doeltreffend uit in de verre hoek. Het doelpunt had een extra feestelijk tintje, doordat het de zevenhonderdste was van Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion.

Been
Zes minuten voor tijd verzekerde Ziyech zijn elftal van de drie punten, door via het been van Go Ahead-verdediger Jop van der Linden de 3-1 binnen te schieten. Voor Heerenveen was het de eerste competitiezege van het seizoen waarin Finnbogason niet scoorde.

De Friezen nestelen zich door de overwinning weer in de subtop, want ze nemen de zesde plaats over van PEC Zwolle. Heerenveen heeft bovendien nog een inhaalduel bij ADO Den Haag te goed. Go Ahead blijft staan op de dertiende plaats.