Veelbesproken WK-hoofdrol Suárez dreunt nog altijd na: 'Het was een ramp'

Reacties

Uruguay was de tegenstander van Nederland in de halve finale van het WK in 2010. Het had zoveel anders moeten lopen, beseft Asamoah Gyan nog bijna iedere dag. Want hij miste in Zuid-Afrika de ultieme kans met Ghana geschiedenis te schrijven, met Oranje als volgende opponent voor de droom van The Black Stars.

Veelbesproken WK-hoofdrol Suárez dreunt nog altijd na: 'Het was een ramp'
© Pro Shots

Het is 2 juli 2010. Op het scorebord in Johannesburg staat 1-1, het is de 120ste minuut. Gyan staat achter de bal om vanaf elf meter aan te leggen. De penalty is de straf voor de ultieme redding van Luis Suárez met zijn hand. Het lijkt uitstel van executie, maar het wordt de grootste nachtmerrie van de aanvaller van The Black Stars.

In plaats van de held te worden valt hem alle hoon en woede in zijn land ten deel. Gyan mist namelijk en ook in de noodzakelijk penaltyreeks valt het kwartje niet in de richting van Ghana, dat daarmee niet het eerste Afrikaanse land wordt bij de laatste vier van een WK. Uruguay gaat door naar de halve finale.

'Tot op de dag van vandaag achtervolgt het me', zegt Gyan tegen het Ghanese TV3. 'Soms zou ik graag terug in de tijd gaan, maar ik weet dat het iets is dat me voor altijd zal achtervolgen. Ik accepteer het omdat ik er niets aan kan doen. Ik stapte naar voren om de held van het land te worden maar ik werd de zondebok.'

'Het was een ramp. Ik kon de hele nacht niet slapen, omdat ik tot 's morgens vroeg huilde. De dag erna was ik wat rustiger, omdat ik niet meer kon huilen. Ik hield mezelf voor dat ik nog een nieuwe kans zou krijgen, mogelijk buiten het voetbal. Maar zelfs als me dat niet is gegeven, dan zullen mijn kinderen het voor me doen.'

De heel schrale troost voor Gyan was dat Nederland in de halve finale te sterk was voor Uruguay, dat zonder de geschorste Suárez met 3-2 ten onder ging. Maar die tweede juli in 2010 vreet nog steeds aan de 107-voudig international.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.