Veelbesproken Nijhuis vindt weinig steun bij KNVB na opmerkelijke uitspraak

Reacties

Bas Nijhuis en Joey Kooij, twee van de meest besproken scheidsrechters in speelronde zeventien van de Eredivisie, hebben weinig steun gevonden bij de KNVB. In het wekelijkse terugblikmoment geeft Reinold Wiedemeijer beide arbiters geen gelijk.

Veelbesproken Nijhuis vindt weinig steun bij KNVB na opmerkelijke uitspraak
© Pro Shots

Nijhuis floot zondag de topper tussen Feyenoord en PSV (3-1), hij gaf een kwartier in de tweede helft een penalty aan de Rotterdammers na hands van Nick Viergever. Na afloop bleef Nijhuis bij zijn verhaal, maar volgens Wiedemeijer had het anders moeten lopen. 'Ik persoonlijk vind de afstand te dichtbij en ik had dus geen penalty gegeven', is de duidelijke mening van Wiedemeijer.

De VAR greep niet in omdat er geen goed beeld van de actie was. Wiedemeijer legt uit: 'De VAR zoekt naar beelden om bewijs te krijgen dat het geen penalty is. Dat is blijkbaar niet gelukt, ondanks twaalf cameraposities. Dus hij grijpt niet in. Hands blijft ontzettend subjectief. Het is inmiddels het lastigste deel om te beoordelen in het voetbal.' 

Een dag voor Feyenoord - PSV werd FC Groningen-verdediger Deyovaisio Zeefuik met direct rood naar de kant gestuurd na een luchtduel met ADO Den Haag-speler Aaron Meijers. Kooij had de situatie tijdens de wedstrijd niet beoordeeld, maar werd ingeseind door de VAR. Na het zien van de beelden deelde Kooij alsnog een rode kaart uit. Na de wedstrijd was FC Groningen-trainer Danny Buijs, die zelf ook rood kreeg, erg geagiteerd.

Volgens Wiedemeijer had Kooij niet direct rood moeten geven. 'Dit vonden wij geen directe rode kaart, we hadden dus liever ook geen VAR-ingreep gehad.' Omdat de VAR wel ingreep, moest Kooij aan de zijlijn een beslissing nemen. Volgens Wiedemeijer was na het zien van de beelden geel op zijn plaats geweest, conform de afspraken die gemaakt zijn bij de KNVB. In dat geval had Zeefuik alsnog een rode kaart gekregen, omdat hij al geel op zak had.

Het laatste VAR-moment dat besproken werd bij FOX Sports was de goal van Mark Diemers tegen RKC Waalwijk. De Fortuna Sittard-smaakmaker scoorde, maar stond daarvoor buitenspel. Net als tijdens Feyenoord – PSV waren de beelden niet toereikend voor een ingreep. 'De VAR heeft geen beeld gevonden waarin het duidelijk was dat het buitenspel was', haalt Wiedemeijer het moment terug. 'Helaas zijn er niet overal voldoende camera's, ik hoop dat die er een keer gaan komen.'

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.