Vardy met hattrick de uitblinker bij afstraffing uitgedund Man City

Voor Manchester City is het bij de tweede wedstrijd in het nieuwe Premier League-seizoen al pijnlijk misgegaan. In het eigen Etihad Stadium gaf de ploeg een voorsprong uit handen tegen Leicester City, waar Jamie Vardy zondag opnieuw zijn klasse toonde.

Manchester City
2 - 5
Leicester City

City won afgelopen maandag zijn eerste competitiewedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers nog (1-3) en was donderdag in het League Cup-toernooi te sterk voor AFC Bournemouth (2-1). Reden voor ontspanning was dat niet bij Pep Guardiola. De Spanjaard kreeg vervelend blessurenieuws over Gabriel Jesus, waardoor de kopzorgen alleen maar groeiden. De manager klaagde in aanloop naar Leicester-thuis dat hij eigenlijk maar over dertien spelers kon beschikken. Onder anderen Sergio Agüero, Bernardo Silva, Ilkay Gündogan en Jesus ontbraken.

De thuisploeg begon echter uitstekend, met dank aan Riyad Mahrez. Tegen zijn oude club knalde de Algerijn in de vierde minuut al geweldig raak. De bal viel goed voor hem bij een corner en met zijn zwakkere rechter roste hij de bal zo in de kruising van de verre hoek: 1-0. City kreeg daarna via onder anderen Raheem Sterling en Kevin De Bruyne kansen op een grotere voorsprong. Het mindere afwerken brak het elftal nog flink op.

In de 37ste minuut ging het achterin mis bij The Citizens. Kyle Walker maakte een onhandige overtreding op Jamie Vardy, die werd vastgepakt door de rechtsback. Vardy ging bij de strafschop zelf achter de bal staan en zorgde voor de 1-1. De problemen voor City, waar Nathan Aké opnieuw basisspeler was, werden alleen maar groter. Uit een voorzet van Timothy Castagne scoorde Vardy in de 54ste minuut voor de tweede keer: 1-2.

Bij de tweede goal van Vardy zag Eric García, die in het centrum speelde met Aké, er al niet goed uit en enkele minuten later ging de Spaanse jongeling opnieuw in de fout. García liep Vardy onderuit en de bal ging weer op de stip. De Leicester-spits aarzelde niet en knalde raak: 1-3. Vardy werd zo de eerste Premier League-speler die twee strafschoppen versierde en er twee benutte in één wedstrijd sinds Milan Baros als Liverpool-spits in 2004.

De mooiste Leicester-goal moest toen nog gemaakt worden. Het pareltje van de bezoekers kwam op naam van James Maddison. De invaller schoot de bal van buiten het strafschopgebied een kwartier voor het einde prachtig met een boog over Ederson in de verre bovenhoek. De afstraffing van Man City was daarmee compleet. Aké zorgde nog voor een troostdoelpunt. De Oranje-international scoorde in de slotfase voor het eerst in City-dienst met een kopbal uit een corner. Dat was nog niet eens het slotakkoord. Na een domme overtreding van Benjamin Mendy op Maddison bepaalde Youri Tielemans vanaf de strafschopstip de eindstand op 2-5.

De ploeg van Guardiola was in de tweede helft een schim van zichzelf en moet vrezen dat concurrent Liverpool maandag van het puntenverlies gaat profiteren. De kampioen speelt dan thuis tegen Arsenal.