VAR Makkelie verklaart gele kaart Berghuis ondanks voorkeur voor rood

Reacties

Danny Makkelie was VAR bij de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ (0-3). Hij was daarmee degene die donderdagavond in had kunnen grijpen nadat Steven Berghuis geel kreeg van arbiter Jochem Kamphuis na een harde charge op Teun Koopmeiners. Makkelie legt op zijn Instagram uit waarom hij dat niet deed.

VAR Makkelie verklaart gele kaart Berghuis ondanks voorkeur voor rood

Scheidsrechter Kamphuis, Berghuis zelf én Feyenoord-coach Jaap Stam lieten hun licht al schijnen over de situatie in de eerste helft. Berghuis zette een tackle van achteren in op Koopmeiners, waarna Kamphuis een gele kaart gaf in plaats van een rode. Ook de VAR greep niet in. 'Overtreding Berghuis; scheidsrechter geeft een gele kaart. Dan is het vervolgens aan de VAR om de overtreding te checken en om te beoordelen of die beslissing "duidelijk" fout is', leidt Makkelie zijn verhaal in. 

'Na het bestuderen van de beelden was de conclusie dat er sprake is van snelheid en intensiteit, maar dat het raakmoment (point of contact) niet buitensporig of ernstig gemeen is. Dit betekent dat er vanuit de VAR een element is om de gele kaart te kunnen steunen. Hoewel mijn voorkeur naar een rode kaart gaat (dit ook aan de scheidsrechter uitgelegd) kan ik op basis van het raakmoment een gele kaart nog nét steunen. Voor een rode kaart hebben we namelijk meer nodig dan alleen snelheid en intensiteit', aldus Makkelie, die zondag de leiding heeft over Feyenoord - FC Twente.

Hij vervolgt: 'Mijn taak als VAR is niet om mijn persoonlijke voorkeur er doorheen te drukken of om beslissingen beter te maken, maar om in te grijpen als het onomstotelijk fout is met duidelijk bewijs. De tackle gaat met twee benen langs de benen van de tegenstander (geen contact met de noppen of voeten) waardoor het aan de ernst al wat minder is. Mensen mogen het hier mee eens zijn of niet natuurlijk, ik leg alleen maar uit hoe het proces is verlopen.'

Door die beslissing speelde Berghuis de gehele wedstrijd mee. Hij kon echter niet voorkomen dat Feyenoord met 0-3 onderuit ging in De Kuip.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Koopmeiners toont begrip voor Berghuis: 'Snap dat er frustratie zit'
VI's Martijn Krabbendam over de nederlaag van Feyenoord.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.