Van Persie scoort tijdens zege, Dzeko redt Man City

Manchester United heeft, ondanks een achterstand, eenvoudig gewonnen van Stoke City. Edin Dzeko bezorgde de tien man van Manchester City een zege bij bij West Bromwich Albion.

Manchester United - Stoke City 4-2De wedstrijd begon problematisch voor de thuisploeg. Na tien minuten moesten de mannen van manager Sir Alex Ferguson een tegendoelpunt incasseren. Wayne Rooney liep ongelukkig een vrije trap van Charlie Adam zijn eigen doel in. Enkele minuten later had het eigenlijk 0-2 moeten zijn, maar hield doelman David De Gea zijn ploeg op de been.

Na een klein half uur spelen kon Man Utd het overwicht op het veld omzetten in een treffer. Rooney herstelde zijn eigen doelpunt door een voorzet van Robin van Persie in te koppen. Vlak voor rust bezorgde de Nederlander zelf zijn ploeg de voorsprong. Hij werd volledig vrijgelaten bij een voorzet van Antonio Valencia en kon simpel binnen tikken.

Toen vlak na rust Danny Welbeck voor de 3-1 zorgde, leek de wedstrijd beslist op Old Trafford. Maar Stoke liet het er niet bij en wist na een uur spelen de marge te verkleinen tot één doelpunt, toen Michael Kightly door de defensie van The Mancunians heen kon lopen. Opnieuw Rooney stelde enkele minuten later orde op zaken en zette de uiteindelijke 4-2 eindstand op het scorebord.

Man Utd blijft hiermee in het spoor van koploper Chelsea, dat eerder vandaag won van Tottenham Hotspur. De achterstand op de Londenaren bedraagt nog altijd vier punten. Stoke verloor pas voor de tweede keer dit seizoen, maar staat op slechts acht punten uit acht duels.

West Bromwich Albion - Manchester City 1-2Al na 23 minuten moest Manchester City met tien man verder na een fout van Vincent Kompany. De Belgische verdediger verspeelde de bal aan Shane Long, waarna James Milner de achtervolging inzette en de doorgebroken aanvaller neerhaalde. Ondanks protesten van City, Joleon Lescott leek Long nog bij te kunnen halen, besloot scheidsrechter Mark Clattenburg een rode kaart te geven.

Tot de rode kaart voor Milner had City via Micah Richards de beste kans van de wedstrijd gehad, maar doelman Ben Foster tikte zijn kopbal uit het doel. Ook met tien man waren de beste mogelijkheden voor de bezoekers. Mario Balotelli zag zijn schot gered worden door Foster, terwijl Gareth Barry naast schoot.

WBA liet City komen en kwam in de 67ste minuut tegen de verhouding in op voorsprong. Een steekpass van Peter Odemwingie werd door Long doeltreffend afgerond. Een invaller voorkwam echter een nederlaag. Nog geen twee minuten nadat hij het veld had betreden, kopte Edin Dzeko op aangeven van Carlos Tévez van dichtbij de verdiende gelijkmaker tegen de touwen.

Maar daar bleef het niet bij, want diep in blessuretijd zorgde de spits uit Bosnië op aangeven van Sergio Agüero zelfs voor de overwinning. Door de zege heeft Manchester City nu achttien punten uit acht wedstrijden, waardoor de achterstand op koploper Chelsea vier punten blijft. WBA heeft maar vier punten minder dan City en bezet een knappe zesde plaats in de Premier League. Liverpool - Reading 1-0Liverpool heeft zaterdagmiddag de tweede seizoensoverwinning geboekt. Op Anfield waren The Reds met 1-0 te sterk voor Reading. De pas zeventienjarige Raheem Sterling maakte het verschil voor Liverpool. De linksbuiten rondde een slimme pass van Luis Suarez goed af, door de bal hard achter Reading-doelman Bradley Jones te schieten.

Daarmee werd de Engelsman, zeventien jaar en 317 dagen oud, de een na jongste doelpuntenmaker voor Liverpool in de Premier League (na Michael Owen, zeventien jaar en 143 dagen). De eerste thuisoverwinning van het seizoen brengt Liverpool naar de elfde plaats in de Premier League. Reading staat achttiende.

Fulham - Aston Villa 1-0Een laat doelpunt van Chris Baird heeft Fulham zaterdag drie punten opgeleverd. Pas in de 86ste minuut werd de wedstrijd op Craven Cottage beslist: 1-0. Zowel Aston Villa, waar aanvoerder Ron Vlaar en Karim El Ahmadi in de basis begonnen, als Fulham speelde geen overtuigende wedstrijd. Daardoor bleef de spanning echter wel lang in de wedstrijd zitten.

Een hoekschop van John Arne Riise kon door Baird bij de eerste paal worden afgerond, waardoor de ploeg van manager Martin Jol in Londen met een overwinning van het veld stapte.

Swansea City - Wigan Athletic 2-1Het allesbehalve sprankelende duel kwam eigenlijk pas na ruim een uur spelen op gang, mede dankzij Jonathan de Guzman. De Nederlander, die op het middenveld van Swansea startte, was binnen twee minuten verantwoordelijk voor twee assists. Eerst stelde hij Pablo Hernandez in de gelegenheid om te scoren, terwijl hij daarna zijn corner op Michu wist te mikken.

Swansea-doelman Michel Vorm werd enkele minuten later nog wel gepasseerd door Emmerson Boyce. Uiteindelijk hield de club uit Wales gewoon stand en bleven de drie punten in het Liberty Stadium. Swansea, waar Dwight Tiendalli de gehele wedstrijd op de bank bleef, staat na acht duels op elf punten en sluipt richting de subtop, terwijl Wigan op vijf punten blijft steken.

Overige uitslagWest Ham United - Southampton 4-1 Foto: VI Images