Van Persie kan bij debuut nederlaag niet voorkomen

Robin van Persie heeft in zijn officiële debuutwedstrijd voor Manchester United een nederlaag niet kunnen voorkomen. De kampioenskandidaat verloor het eerste competitieduel, op bezoek bij Everton, met 1-0 door een doelpunt van de uitblinkende Marouane Fellaini.

Van Persie mocht direct na het doelpunt van Fellaini in de 58ste minuut gaan warmlopen van manager Sir Alex Ferguson. Wat de Nederlander zag voordat hij zijn hesje aan deed, zal hem niet vrolijk gestemd hebben.

Everton was in het eerste bedrijf verreweg de gevaarlijkste ploeg. Fellaini was daarbij de meest dreigende man, bijna bij iedere Everton-aanval was de kopsterke Belg betrokken. Zelf raakte Fellaini de paal, waarna hij zag hoe een schuiver van Steven Pienaar door United-doelman David de Gea werd gered.

De Spaanse doelman kweet zich goed van zijn taak en deed dat voor rust ook nog toen opnieuw Fellaini en Leighton Baines dicht bij een treffer waren. Ook na rust kon United zich in de beginfase maar nauwelijks ontworstelen aan de druk van de thuisploeg. Na goed terugleggen van opnieuw Fellaini had Leon Osman de score al kunnen openen, maar hij faalde in de afwerking.

Na een klein uur spelen brak Fellaini wél de ban. Bij een corner torende hij hoog boven iedereen uit en kopte hij de bal in de hoek (foto onder). Tien minuten na die goal maakte Van Persie zijn entree (foto boven), maar de Oranje-international kon zijn stempel niet drukken in de minuten die hij kreeg.

Everton (waar John Heitinga in de blessuretijd de moegestreden Fellaini verving) ontsnapte nog wel aan een tegentreffer toen Tom Cleverley een levensgrote kans om zeep hielp. De jonge middenvelder hoefde door handig breed leggen van Shinji Kagawa – hij startte wel in de basis – alleen nog maar Phil Jagielka te passeren op de doellijn, maar de verdediger blokte de inzet. Die actie was exemplarisch voor het verzet van Everton, dat de zege uit het vuur sleepte ondanks een slotoffensief van United. Zodoende heeft de formatie van Ferguson na de eerste speelronde al drie punten achterstand op Chelsea en op de eeuwige rivaal Manchester City. Foto: VI Images