Van Marwijk houdt zicht op WK, Jahanbakhsh helpt Iran naar Qatar

Zeljko Petrovic heeft de WK-kansen van Irak geen nieuw leven kunnen inblazen. Koploper Iran was in een rechtstreeks gevecht te sterk. Bert van Marwijk deed met de Verenigde Arabische Emiraten goede zaken in de strijd om de derde plek, die toegang geeft tot de play-offs.

Ver. Arab. Emir.
2 - 0
Syrië
Syrië

Met nog drie speelronden voor de boeg in Groep A bezet de ploeg van Van Marwijk die positie nu met een ruime voorsprong van vier punten op Libanon, dat donderdag verloor van Zuid-Korea. De Emiraten wonnen later op de middag met 2-0 van hekkensluiter Syrië. De geboren Braziliaan Caio zette de mannen van Van Marwijk vlak voor rust op voorsprong. In de zeventigste minuut bracht Yahya Al Ghassani de drie punten in veilige haven.

Iran
Iran
1 - 0
Irak
Irak

Petrovic had op dat moment met Irak al verloren van buurland Iran, waar Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh in de basis begon. Uit zijn pass zette Mehdi Taremi de thuisploeg vlak na rust op een 1-0 voorsprong. Irak, waar Petrovic eind vorig jaar Dick Advocaat opvolgde, kon daarna niets meer terugdoen en heeft nu vijf punten minder dan de Emiraten. Iran is zeker van het WK, ook nummer twee Zuid-Korea is hard op weg zich te plaatsen.

Australië
Australië
4 - 0
Vietnam
Vietnam

Voor Van Marwijk, wiens positie na de uitschakeling op de Arab Cup nog wankelde, wacht bij het behouden van de derde plaats een play-offs met de nummer drie uit de andere groep van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. Op dit moment is dat Australië, waar assistent-coach René Meulensteen donderdag de honneurs waarnam wegens een positieve coronatest van bondscoach Graham Arnold. De Socceroos wonnen met 4-0 van Vietnam.