Van Marwijk moet vrezen voor ontslag: maandag crisisberaad

Reacties

Bert van Marwijk hoort waarschijnlijk maandag of hij mag aanblijven of moet vertrekken bij de Verenigde Arabische Emiraten. Dan neemt het bondsbestuur onder leiding van Sheikh Humaid bin Rashid Al Nuaimi een beslissing over het lot van de bondscoach, zo schrijven de media in de emiraten.

Van Marwijk moet vrezen voor ontslag: maandag crisisberaad
© Pro Shots

Een speciaal comité van de bond, de zogeheten National Teams Committee, heeft een duidelijk advies neergelegd bij het bondsbestuur: stuur Van Marwijk weg en stel Abdulaziz Al Yassi aan als opvolger. Laatstgenoemde was de afgelopen vier jaar trainer van Sharjah FC, maar werd daar eind oktober ontslagen. De grote vraag is nu dus of de bond het advies maandag tijdens het crisisberaad overneemt of niet.

De Verenigde Arabische Emiraten verloor vrijdagavond met 5-0 van Qatar en strandde daardoor in de kwartfinale van de Arab Cup. Die stand stond na 45 minuten al op het scorebord. Desondanks zei Van Marwijk na afloop zich geen zorgen te maken over zijn positie: 'Ik maak me daar niet druk om.' Volgens Van Marwijk gaf de 5-0 een wel heel vertekend beeld van de krachtsverhoudingen op het veld.

'Mensen die iets van voetbal snappen, weten wat er in de eerste helft is gebeurd. We hadden veel balbezit, zetten de tegenstander onder druk en lieten de bal goed gaan, maar we gaven de goals te makkelijk weg. Dit is de vreemdste ervaring die ik ooit heb gehad, want het klinkt misschien gek, maar we hebben voor rust goed gespeeld. We gaven de goals weg door domme fouten. We waren gewoon beter.'

De Arabische sportmedia richtten hun pijlen na de dramatische nederlaag van de Verenigde Arabische Emiraten meteen op de 69-jarige Van Marwijk. Journalist Muhammad Barakat concludeerde bij televisieprogramma Al-Mehwar dat de VAE 'krachteloos' speelde: 'Deze generatie kan deze nationale ploeg eigenlijk niet vertegenwoordigen. Het is technisch onder de maat.' Ook zei Barakat te verwachten dat de voetbalbond 'een pauze' inlast met Van Marwijk als bondscoach.

Een andere journalist, Omar Elbanouby, deelde op Twitter een voor Van Marwijk pijnlijke analyse: 'Dit is de vrije val van de machtige Nederlandse coach Bert van Marwijk met het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten.' Van Marwijk keerde in december 2020 terug als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.