Van Karsdorp tot Kluivert: Sky Italia stelt Nederlands flopelftal samen

Reacties

Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten vormden 'De Grote Drie' in een van de meest geslaagde AC Milan-teams aller tijden. Niet alle Nederlanders waren echter zo succesvol als hun landgenoten. Het inspireerde Sky Italia tot het samenstellen van een Nederlands flopelftal.

Van Karsdorp tot Kluivert: Sky Italia stelt Nederlands flopelftal samen
© Pro Shots

Op doel heeft het Italiaanse medium gekozen voor Maarten Stekelenburg, die na zijn vertrek bij Ajax tussen 2011 en 2013 onder de lat stond bij AS Roma. Hij kreeg in zijn debuutjaar veertig tegengoals in de Serie A en raakte in zijn tweede seizoen zijn basisplaats kwijt. Als rechtsback is gekozen voor een oud-ploeggenoot van Stekelenburg bij Ajax en het Nederlands elftal: Gregory van der Wiel. Hij speelde in het seizoen 2017/18 zes duels voor Cagliari en ging vervolgens naar Canada.

De andere verdedigers die Sky Italia in het 4-3-3-systeem heeft geselecteerd zijn Michael Reiziger, Winston Bogarde en Rick Karsdorp. Reiziger en Bogarde speelden in respectievelijk 1996/97 en 1997/98 voor AC Milan, terwijl Karsdorp nog altijd op de loonlijst staat bij AS Roma. Hij heeft bij die club te maken gehad met zwaar blessureleed en speelt dit seizoen op huurbasis voor zijn oude club Feyenoord. De teller bij Roma staat op twaalf competitiewedstrijden in twee jaar tijd.

© Pro Shots

Op het middenveld is plek voor Jean-Paul van Gastel, die in het jaar voordat Feyenoord de UEFA Cup won naar Italië verhuisde. Hij maakte vanuit Serie B-club Ternana de overstap naar Como in de Serie A, maar mocht in een halfjaar tijd nooit debuteren op het hoogste Italiaanse niveau. Eljero Elia kwam in het seizoen 2011/12 totaal niet uit de verf bij Juventus en Andy van der Meyde werd in zijn twee jaar bij Internazionale niet gelukkig.

Net als Van der Meyde wisten ook Luc Castaignos (2011/12) en Dennis Bergkamp (1993-1995) het niet te maken bij Internazionale. Pijnlijk voor de Milanezen is dat laatstgenoemde bij Arsenal juist uitgroeide tot een van de beste spelers van de wereld. De laatste aanvaller in de flopopstelling is Patrick Kluivert, die in het seizoen 1997/98 weinig liet zien bij Milan en vervolgens naar Barcelona vertrok. Daar was hij, terug onder de vleugels van Louis van Gaal, succesvoller.

© Pro Shots

Sky Italia heeft ook nog gekozen voor vier wisselspelers. Dat zijn Edwin van der Sar (Juventus, 1999-2001), Harvey Esajas (AC Milan, 2004/05), Marco van Ginkel (AC Milan, 2014/15) en Moestafa El Kabir (Cagliari, 2011/12). Vooral het verhaal van Esajas is bijzonder: Clarence Seedorf overtuigde Adriano Galliani om zijn jeugdvriend een contract te geven, ook al had Esajas al drie jaar niet meer gevoetbald en woog hij inmiddels meer dan honderd kilo. In januari 2005 maakte hij na flink wat gewicht te zijn kwijtgeraakt zijn enige speelminuten voor Milan, in de bekerwedstrijd tegen Palermo. Esajas deed toen een minuut of zes mee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.