Van Italië afhankelijk Oranje aast op unieke prestatie

Reacties

In de aanloop naar elke Oranje-interland blikken we vooruit met een aantal statistieken. Deze keer aandacht voor de afsluitende Nations League-groepswedstrijd in en tegen Polen.

Van Italië afhankelijk Oranje aast op unieke prestatie
© Pro Shots
Polen
Polen
1 - 2
Nederland
Nederland

Met nog één speelronde voor de boeg in Divisie A1 bezet Nederland de tweede plaats met acht punten, eentje minder dan Italië. De viervoudige wereldkampioen verzekert zich van deelname aan de eindronde bij een zege in en tegen Bosnië-Herzegovina. Overigens is ook Polen nog in de race voor de eerste plaats.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Het wordt de zeventiende ontmoeting tussen Polen en Nederland. Met zeven overwinningen, zes gelijke spelen en drie nederlagen overlegt Oranje duidelijk een positieve balans. De laatste van de verliesbeurten dateert van 2 mei 1979.

• Nederland is als enige voormalige Nations League-finalist nog in de race voor een nieuw optreden op de eindronde. Engeland, Zwitserland en titelhouder Portugal, de deelnemers aan de eerste editie van de Final Four, zijn reeds uitgeschakeld in de race om de eerste plaats.

• Wint Oranje de poule, dan mag het de eindronde in oktober 2021 organiseren. Amsterdam en Rotterdam zijn naar voren geschoven als speelsteden.

De laatste vier confrontaties tegen Polen mondden alle uit in een zege voor Oranje. Daaronder ook de 1-3 triomf op 17 november 1993, waarmee Nederland zich kwalificeerde voor het WK in de Verenigde Staten.

• Memphis Depay en Georginio Wijnaldum staan na de interland tegen Bosnië-Herzegovina (3-1) beiden op twintig goals in Oranje, waarmee ze de zestiende plaats delen op de eeuwige topscorerslijst. Marco van Basten en Dirk Kuijt (24 doelpunten) zijn de volgende targets.

• Over Wijnaldum gesproken: de dertigjarige middenvelder van Liverpool gaat op voor zijn zeventigste interland. Daarmee zou hij het totaal van Ruud van Nistelrooy en Jan Wouters evenaren.

Met 'Polen-uit' komt een einde aan een nogal compact interlandjaar, waarin Oranje wisselvallig presteerde. Tot nu toe werd twee keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Het laatste jaar waarin Oranje vaker verloor dan won, was 1999.

In september won Oranje in eigen huis met 1-0 van Polen.
© Pro Shots
In september won Oranje in eigen huis met 1-0 van Polen.

• Voor de shirtliefhebbers: Oranje speelt in het zwarte uittenue. Het is de eerste officiële wedstrijd waarin het Nederlands elftal dit nieuwe uittenue draagt. Het shirt, de broek én de kousen zijn zwart. Polen speelt helemaal in het wit.

Net als Nederland neemt ook Polen volgend jaar deel aan het EK. De kwartfinalist van de vorige Europese eindronde stuit in de groepsfase op Slowakije, Spanje en Zweden.

Waarom Nederland niet een van de zeven favorieten is voor het EK
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.