Van Gaal: 'Misschien wel beste wedstrijd onder mijn leiding'

Waar na het 2-2 gelijkspel tegen Japan nog teleurstelling overheerste, was bondscoach Louis van Gaal na de doelpuntloze oefeninterland tegen Colombia lovend over de prestaties van het Nederlands elftal. Door het gelijkspel tegen Colombia sluit Oranje het kalenderjaar 2013 als enige Europese land ongeslagen af.

'En dat zegt wel iets. Ik ben erg trots, ik ben erg tevreden', zei de bondscoach tegen SBS6.  Tot zijn genoegen zag Van Gaal dat de rode kaart voor Jeremain Lens geen al te groot effect had op het wedstrijdbeeld. 'Ik vond ons met elf tegen elf al beter. We hadden de meeste kansen en de Colombianen hadden er geen tot de dertigste minuut. Daarna hebben we ons met verve en overtuiging in de wedstrijd geknokt.'

Na de zwakke tweede helft tegen Japan, constateerde Van Gaal dat Oranje tegen Colombia weer de dominante ploeg was die hij voor ogen heeft. 'Ik vond dat wij domineerden en dat we hen pijn konden doen door druk te zetten. Dit was misschien wel de beste wedstrijd onder mijn leiding, want iedereen voerde zijn taken uitstekend uit.'

Dat Lens in de 35ste minuut van het veld moest doordat hij de natrappende Pablo Armero bij de keel greep, keurde Van Gaal af. Wel had hij begrip voor de actie van de Dinamo Kiev-aanvaller. 'Hij krijgt een hak waardoor je geblesseerd kan raken. Je moet je natuurlijk beheersen, maar ik kan me wel voorstellen dat-ie het doet. Maar het mag niet.'

Over de ernst van de blessures van de al voor rust uitgevallen Siem de Jong (hamstrings) en Rafael van der Vaart (enkel) kon Van Gaal weinig zeggen. Tests moeten de komende dagen uitwijzen hoe lang hun clubs Ajax en Hamburger SV niet over de Oranje-internationals kunnen beschikken.