Van Gaal: 'Chili is onze zwaarste tegenstander'

Louis van Gaal is van mening dat Chili de zwaarste tegenstander is die Nederland tot nu toe is tegengekomen op het WK. De bondscoach heeft lovende woorden over voor Jorge Sampaoli, zijn collega van Chili.

Chili maakte indruk in Brazilië door met fanatieke pressing te winnen van Australië (3-1) en Spanje (2-0). Van Gaal gaf aan onder de indruk te zijn van het elftal van trainer Sampaoli. 'Dit is onze zwaarste tegenstander, dat heb ik ook voor het toernooi gezegd. In de voorbereiding op het WK heeft Chili de Engelsen en Duitsland weggevaagd. Ik denk dat er een fantastische coach achter zit, die zijn spelers op een zeer fanatieke, aanvallende en strijdbare wijze laat spelen. Dat doet hij al meer dan zes maanden lang. Dat is knap.'

Sampaoli werd in december 2012 aangesteld als vervanger van Claudio Borghi. Hij bracht de aanvallende speelstijl, geïntroduceerd door Marcelo Bielsa, terug bij het nationale elftal van Chili. Bielsa was van 2007 tot 2011 bondscoach van Chili en heeft ook veel in Europa gewerkt.

Druk
'Chili zet veel druk op de bal', analyseerde Van Gaal de komende tegenstander van Oranje. 'Je hebt kwaliteit nodig om daar onderuit te voetballen. Dan moet je dus stations overslaan. Ze spelen dus niet op de man, maar in de positie en kunnen zo hun spel daarom negentig minuten volhouden. Bovendien hebben ze een geweldige aanval, met spelers die complementair zijn aan elkaar.'

De Nederlandse trainer vermaakt zich vooralsnog uitstekend met het WK. 'Ik heb nog niet zoveel wedstrijden gezien. Maar ik vind het allemaal spectaculair. Dat iedereen zich ongelooflijk heeft voorbereid, scherp en fit is en alles geeft. Dat heb ik op andere WK’s niet altijd gezien. Men geeft niet op voordat de laatste minuut is gespeeld. Daarom krijg je uitslagen met veel ploegen die terugkomen.'