Van Ewijk pegelt Heerenveen naar de zege tegen Excelsior

Milan van Ewijk heeft SC Heerenveen aan de overwinning geholpen in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Mede door twee afgekeurde goals werd de rechtsback de matchwinner in Rotterdam.

Excelsior
Excelsior
0 - 1
sc Heerenveen

De laatste nederlaag van Heerenveen in een uitwedstrijd dateerde alweer van 10 september, toen Ajax met 5-0 te sterk was voor de Friezen. Het niet verliezen op vreemde bodem sindsdien had Heerenveen mede te danken aan de zo solide defensie. Blikvanger Andries Noppert hoefde zaterdagavond niet eens opvallend te spelen om zijn ploeg overeind te houden. In de kansarme wedstrijd werd de Oranje-kandidaat amper getest. Sterker, Excelsior schoot in de eerste helft niet één keer tussen de palen.

Heerenveen was lange tijd ook niet erg dreigend, maar daar kwam in het eerste kwartier na rust verandering in. Van Ewijk miste een eerste goede kans. Bij zijn volgende poging was het raak. De aanvallende vleugelverdediger speelde met zijn aanname tegenstander Nathan Tjoe-A-On al uit en kon ook niet meer gestopt worden door Lazaros Lamprou. Van Ewijk haalde keihard uit en klopte doelman Stijn van Gassel: 0-1.

Heerenveen leek even later uit te lopen naar 0-2, maar een goal van Pawel Bochniewicz werd na inmenging van de VAR afgekeurd. De Pool bleek buitenspel te hebben gestaan voordat hij raak kopte uit een vrije trap. Het afkeuren van die goal leek Excelsior een impuls te geven. Enkele minuten later lag de bal in het doel achter Noppert. Invaller Couhaib Driouech had gescoord na een goede actie van Marouan Azarkan. Maar ook dat doelpunt werd door de VAR uitvoerig bekeken en de arbitrage constateerde dat er sprake was van strafbaar hands van Kenzo Goudmijn voordat de bal goed viel voor Driouech. Zo werd ook die goal afgekeurd.

De bezoekers overleefden het slotoffensief en hebben met hun overwinning bij Excelsior hun positie in het linkerrijtje verstevigd. Het team van trainer Kees van Wonderen is naar de zevende plek geklommen.