Van een Duitse Nederlander tot Lazio's goudklomp: houd hen in de gaten

Reacties

De Serie A is dit seizoen absoluut het bekijken waard met de titelstrijd tussen Juventus en Napoli, de pogingen tot wederopstanding in Milaan en de opmars van Atalanta Bergamo en Sampdoria. Maar welke individuen vallen op in het grotere plaatje? VI maakte een selectie van zes man die de Calcio-liefhebber in de tweede seizoenshelft in de gaten moet houden.

Van een Duitse Nederlander tot Lazio's goudklomp: houd hen in de gaten

De opvolger van Gianluigi Buffon

Juventus heeft Gianluigi Donnarumma helemaal niet nodig. De club heeft de opvolger van Gianluigi Buffon al in huis. Aan alle mooie dingen komt een einde, zo ook aan de fantastische carrière van de 39-jarige doelman, die na dit seizoen het stokje overdraagt aan Wojciech Szczesny. Een opvallende naam, die in de zomer in alle luwte van AS Roma naar Turijn kwam.

Szczesny ontwikkelde zich in Rome tot een keeper van formaat. Na zijn jaren bij Arsenal, waar hij meer aandacht opeiste met zijn stiekeme sigaretjes in de douche dan met overtuigende optredens, kwam de 27-jarige Pool tot bloei in Italië, waar hij zich derhalve over de loodzware erfenis van Buffon zal ontfermen. Szczesny wisselt dit seizoen al stuivertje met de Italiaan in de competitie en heeft de zegen van de clubicoon - 'Juve heeft met Szczesny een jongere en betere doelman dan ik gekocht' - in ieder geval al binnen.

Robin Gosens, Atalanta's nieuwe Eredivisie-troef

Afgelopen dinsdag bewees Atalanta Bergamo in de kwartfinales van de strijd om de Coppa Italia haar status als angstgegner van Napoli door voor de derde keer in de vier laatste wedstrijden te winnen van de Serie A-koploper (1-2). Een hoofdrol was weggelegd voor voormalig Heraclied Robin Gosens, die bij beide doelpunten Atalanta's goudhaantje Alejandro 'Papu' Gómez lanceerde (zie video).

De in Duitsland geboren Gosens, die vloeiend Nederlands spreekt, treedt in Bergamo in de voetsporen van landgenoten Marten de Roon en Hans Hateboer, die de club wegplukte bij respectievelijk SC Heerenveen en FC Groningen. Net als Hateboer bestrijkt Gosens (in zijn geval op links) de hele flank bij de Europa League-deelnemer, al heeft hij in tegenstelling tot Hateboer nog geen vaste basisplaats veroverd.

De oude vos is zijn streken nog altijd niet verleerd

De meest waardevolle Serie A-speler na Ciro Immobile en Mauro Icardi? Dat is Fabio Quagliarella, 34 jaar lentes jong en bij evenveel doelpunten (zeventien) betrokken als Juventus-ster Paulo Dybala. Quagliarella is niet meer weg te denken uit de Serie A sinds zijn debuut voor Torino zeventien jaar geleden. Nu treedt de oude vos met het kanonskogel in de benen naar voren als frontman van Sampdoria.

De club uit Genua heeft zich met de ervaren afmaker tussen een bulk aan talent gemeld in de subtop van de Italiaanse competitie. Zijn grote liefde Napoli zou gezien zijn prestaties zelfs overwegen om de herboren spits terug te halen naar de havenstad als supersub.

Sergej Milinkovic-Savic, van Belgische ontdekking tot goudbrok

Lazio heeft goud in handen met Sergej Milinkovic-Savic, een indrukwekkend complete Servische middenvelder. Milinkovic-Savic kwam in de zomer van 2015 voor het bedrag van 18 miljoen euro over van KRC Genk en is na tweeënhalf seizoen in Rome al doelwit van de internationale top. De bedragen die genoemd worden zijn duizelingwekkend. Lazio-voorzitter Claudio Lolito claimde dat hij afgelopen zomer al een bod van zeventig miljoen euro op de 22-jarige middenvelder van de hand wees.

Milinkovic-Savic, wiens broertje Vanja onder de lat staat bij Torino, gaf zelf aan dat hij ook de tweede seizoenshelft in de Serie A te bewonderen is. Toch wacht zijn zaakwaarnemer Mateja Kezman mogelijk al een drukke januarimaand, want afgevaardigden van Juventus, Manchester United, Chelsea, Barcelona en AS Monaco kwamen al naar Italië om de Serviër te observeren.

Sergej Milinkovic-Savic in extase na een van zijn twee goals tegen Atalanta Bergamo in december.
Sergej Milinkovic-Savic in extase na een van zijn twee goals tegen Atalanta Bergamo in december.

De lachertjes van AC Milan

Fabio Borini is een van de spaarzame Italianen die de afgelopen jaren een doorbraak in de Premier League probeerde te forceren. Met de nadruk op probeerde, want de aanvaller maakte bij vlagen zelfs een zwakke indruk bij Liverpool en Sunderland, waarmee hij vorig seizoen degradeerde. Het ongeloof was dan ook groot toen AC Milan hem in de zomer als onderdeel van een elftal versterkingen naar zijn vaderland haalde.

Maar Borini blijkt warempel de beste versterking van het vooralsnog hopeloos falende Milan, een lichtpuntje in de duisternis. De Italiaan behoort op elke positie waar hij stond tot de betere spelers van de Rossoneri. Het tegenovergestelde geldt voor spits André Silva, die als een van de pronkstukken van de zomerse renaissance voor 38 miljoen euro van FC Porto kwam. De Portugees is vooralsnog met nul goals in twaalf competitieduels het lachertje van Milan.

Het programma van de twintigste speelronde in de Serie A.
Het programma van de twintigste speelronde in de Serie A.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.