Van der Vaart over toekomst als trainer: 'Werk als analist blijft voor mij op één'

Reacties

Rafael van der Vaart (39) timmert als trainer aan de weg bij het Deense Esbjerg, waar hij ook zijn zoon Damián tegenkomt op het trainingsveld. De 109-voudig international, die ook veel tijd steekt in zijn werk als tv-analist, weet nog niet of hij écht geschikt is voor het trainersvak.

Van der Vaart over toekomst als trainer: 'Werk als analist blijft voor mij op één'
© Pro Shots

Van der Vaart werd eerder deze maand aangesteld als interim-trainer bij tweedeklasser Esbjerg, waar hij in 2018 zijn actieve carrière afsloot. De oud-speler van onder andere Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur vervult die rol samen Michael Kryger. Hun eerste thuiswedstrijd tegen Lyngby BK eindigde in een teleurstelling. Esbjerg verloor met 0-3 en het duel werd twee keer stilgelegd omdat fans van de thuisclub vuurwerk op het veld gooiden.

Van der Vaart weet nog niet of zijn toekomst ook in het trainersvak ligt. De oud-international geniet ook van zijn rol als analist. ‘Dat blijft voor mij nummer één, dat vind ik superleuk om te doen. Ik heb goed contact met de Amerikaanse eigenaren, die willen graag dat ik bij Esbjerg blijf. Maar ik heb hen gezegd dat ik dit alleen kan doen als ik mijn analistenwerk kan blijven doen. Als ik als analist moet werken, ben ik weg en anders ben ik hier en help ik mee. Dat functioneert top.'

Vader en zoon
Bij Esbjerg heeft Van der Vaart zoon Damián onder zijn hoede. 'Hij heeft zijn officieuze debuut gemaakt in een oefenwedstrijd. Het duurt nog wel even voor hij echt bij de selectie zit. Maar hij traint al af en toe mee en zo zet hij de volgende stapjes. Soms moet ik hem even aanpakken en bij hem doe ik dat net even wat harder. Dan doet hij even: “Arghhh…” Dan kijk ik hem even met grote ogen aan en zeg ik: Wat? Dan zegt hij: “Sorry papa.” Ik reageer dan: Nee, het is trainer vandaag. Een beetje geinen, maar hij moet natuurlijk wel luisteren.'

'Thuis gaat het vervolgens goed, hij weet zijn plek wel. Ik denk dat hij het hier kan halen. Damián heeft meegetraind met Oranje Onder-16. Anderhalf jaar geleden was hij nog amateur, nu staat hij al hier en hij is nog pas vijftien jaar. Dan hoor je: haal hem toch terug naar Nederland. Maar ik heb liever dat hij hier blijft, hier zijn debuut maakt in het eerste dan dat hij naar Ajax of AZ gaat en dan misschien niet aan de bak komt. Hier lekker sterk worden, dan kan hij mooie dingen laten zien. Hij wil heel graag hier blijven in elk geval', besluit Van der Vaart.

Lees hieronder de volledige reportage van VI's Marco Timmer op bezoek bij Rafael van der Vaart. Daarin gaat de oud-international dieper in op zijn huidige trainersrol bij Esbjerg en het leven met zijn gezin in Denemarken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.