Van der Eijk verklaart veelbesproken penalty en rood voor Henk de Jong

Sander van der Eijk was zaterdagavond de meest besproken persoon na de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en SC Cambuur. De scheidsrechter gaf in de eerste helft liefst drie rode kaarten aan de bezoekers uit Leeuwarden, die ook nog een penalty tegen kregen.

RKC Waalwijk
5 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Al na acht minuten trok Van der Eijk de rode kaart voor een overtreding van Mees Hoedemakers. Trainer Henk de Jong moest tevens vertrekken nadat de arbiter floot voor een strafschop voor RKC en vlak voor rust kon ook Alex Bangura douchen na een tackle. Van der Eijk reageerde bij ESPN alleen op het penaltymoment. Nadat hij door VAR Bas Nijhuis naar het scherm werd geroepen, zag hij een handsbal van Jamie Jacobs.

'Ik had eerst het idee dat Jacobs in zijn gezicht werd geraakt door de bal, dat gaf ik ook direct aan', zei Van der Eijk. 'Ik gaf een corner en keek even hoe het met hem ging. Bas Nijhuis riep me terecht naar de kant. De handsrichtlijn is duidelijk. Als de arm boven het hoofd is en een schot op doel wordt ermee voorkomen, dan is het hands.'

Jacobs baalde na de 5-1 nederlaag tegen RKC als een stekker, vooral van de strafschop. 'Ja, hij schiet de bal tegen mijn hand aan, maar het is van zó dichtbij. Het gaat zo snel dat ik denk: "Denk even mee." Maar goed, vandaag zat het toch al niet mee. Dan kon dit er ook nog wel bij.'

Volgens Van der Eijk doet het er niet toe dat de bal van dichtbij en hard tegen de arm van Jacobs aan werd geschoten. 'Ik ben het met je eens, maar die criteria zijn uit de richtlijn gehaald. Het is geen natuurlijke houding. Jacobs heeft maar één doel en dat is het blokken van de bal met zijn linkerhand. Dit is een honderd procent penalty, daar zijn we duidelijk over. We zijn in de zomer weer langs de clubs gegaan en dit soort voorbeelden hebben we laten zien.'

Henk de Jong
Cambuur-trainer De Jong was woest op Van der Eijk en kreeg nog voor de strafschop rood. De oefenmeester zei later dat hij 'slappe lul' naar de scheidsrechter had geroepen. 'Ik kon het in het veld niet verstaan, maar ik heb net een interview met hem gezien en ik weet nu wat hij riep', antwoordde Van der Eijk. 'Hij kwam het veld in, dat mag sowieso al niet. Hij kwam daarnaast erg dichtbij en schreeuwde naar me. "Stuur me maar weg", zei hij. Dat heb ik gedaan. Het was onacceptabel, daar staat een rode kaart op.'