Van den Brom ziet Genk worstelen: van trotse koploper tot 'kak in de broek'

Reacties

De stemming bij John van den Brom en RC Genk is de laatste weken helemaal omgeslagen. Vlak na de aanstelling van de Nederlandse coach was de ploeg nog trotse koploper van België, maar het gat met Club Brugge is na de nederlaag tegen Anderlecht immens. 

Van den Brom ziet Genk worstelen: van trotse koploper tot 'kak in de broek'
© Pro Shots
Genk
Genk
1 - 2
Anderlecht
Anderlecht

Het kon eerder dit seizoen niet op voor Van den Brom bij Genk. De Nederlandse coach won de eerste drie wedstrijden na zijn overstap van FC Utrecht naar België met 4-1 (tegen Royal Excel Moeskroen), 1-5 (Cercle Brugge) en 4-2 (Antwerp FC). Daarmee evenaarde Genk een clubrecord van zeven zeges op rij en Van den Brom en consorten stonden zelfs aan kop van de Belgische competitie. 'Ik ga nu niet roepen dat we de titel gaan pakken', zo waakte Van den Brom nog voor Genkse euforie.

Inmiddels is er weinig aanleiding meer tot euforie. Na die fraaie reeks van zeven zeges op rij werd verloren op bezoek bij Anderlecht (1-0) en datzelfde gebeurde afgelopen zondag op eigen veld tegen Anderlecht, de voormalige ploeg van Van den Brom. Tussen die twee nederlagen tegen zijn voormalige club noteerde Van den Brom met zijn ploeg nog maar drie zeges in negen wedstrijden. Drie keer werd er gelijkgespeeld en drie keer werd er ook verloren. Kortom: twaalf punten in elf wedstrijden en één zege in de laatste acht competitiewedstrijden. De koppositie is zodoende ingeruild voor een derde plek met zeventien punten achterstand op Club Brugge.

Het humeur van Van den Brom slaat de laatste weken dan ook logischerwijs om. Eerder beklaagde hij zich op bezoek bij Royal Excel Moskroen al over het besneeuwde veld: 'Je bereidt je als topclub voor op een lastige uitwedstrijd en dan krijg je deze omstandigheden. Waarom werd deze wedstrijd niet uitgesteld naar zondag? We hebben ruimte zat in de kalender. Door corona worden wedstrijden uitgesteld en dit is misschien nog wel erger dan corona, ook al kun je die twee zaken niet vergelijken. Het is zonde. Waarnaar hebben de mensen thuis zitten te kijken?'

Zondag was Van den Brom lovend over de grasmat, maar bepaald niet over zijn ploeg, die nog wel op voorsprong kwam: 'Ik dacht na die 1-0: ik ga er eens goed voor zitten. We konden op een uitstekende grasmat voetballen en dat is precies wat wij nodig hebben. Maar we kunnen een hele boom over tactiek en zo opzetten, maar we speelden gewoon met kak in de broek. We waren bang voor elke bal tussendoor en als je onze foutes passes opsomt, ben je snel de tel kwijt. Dit was niet het voetbal dat ik wilde zien', zo zei hij bij Het Nieuwsblad. 'We moeten snel weer bij de les zijn, anders geven we helemaal weg waar we zo hard voor geknokt hebben.'

Daarmee doelt Van den Brom op een plek in Play-Off 1, waarvoor de bovenste vier zich plaatsen. Zij gaan onderling de strijd om het kampioenschap aan. De voorsprong op nummer vijf Oostende is inmiddels nog maar vier punten. Volgende wedstrijd? Zaterdag op bezoek in Oostende.

Pro League

Stand Pro League 2020/2021

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Club Brugge
34
24
4
6
73-26
+47
76
2
Antwerp
34
18
6
10
57-48
+9
60
3
Anderlecht
34
15
13
6
51-34
+17
58
4
Genk
34
16
8
10
67-48
+19
56
5
KV Oostende
34
15
8
11
49-41
+8
53
6
Standard Luik
34
13
11
10
52-41
+11
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.