Van de Haar sprak nooit meer met De Jong na ontslag: 'Zijn eigen graf gegraven'

Reacties

De klap kwam keihard aan bij Hans van de Haar. Na het vertrek van Erik ten Hag bij FC Utrecht werd de assistent-trainer op non-actief gesteld door de club. De oud-spits had een jaar last van de manier waarop het ontslag verliep.

Van de Haar sprak nooit meer met De Jong na ontslag: 'Zijn eigen graf gegraven'
© Pro Shots

Van de Haar was sinds 2016 als trainer actief bij FC Utrecht, waar hij zich een gewaardeerd onderdeel voelde van de technische staf. Begin 2018 vertrok Ten Hag naar Ajax en schoof de andere assistent Jean-Paul de Jong een stoel door in de dug-out.

'Jean-Paul belde me zelf om het nieuws te vertellen, ik feliciteerde hem', aldus Van de Haar, die door De Jong een belangrijke rol in het vooruitzicht werd gesteld: '"Ik weet dat je al keihard werkt, maar ik wil dat je voortaan ook de laatste training leidt en een nieuwe assistent inwerkt". Prima.' Het liep anders. 'Op 3 januari hadden we een afspraak op de club. Zat het hele bestuur daar. Technisch directeur Jordy Zuidam ook, die begon met trillende stem. Hij-je ’t koud, jochie?, vroeg ik nog op z'n Utrechts. "We gaan niet met je door", zei Jordy.'

Van de Haar (op de hoofdfoto tussen, van rechts naar links, Jean-Paul de Jong, Erik ten Hag en Stefan Postma) kon zijn oren niet geloven. De Jong zat ook bij het gesprek. Ze speelden jaren samen, waren bevriend, hun vrouwen ook. Maar De Jong zei geen woord. Van de Haar kreeg nooit een fatsoenlijke uitleg voor zijn ontslag.

'Ik heb een jaar last gehad van de manier waarop dit is gegaan', bekent Van de Haar. De Jong redde het uiteindelijk niet als hoofdtrainer. 'Door mij weg te sturen had hij zijn eigen graf gegraven. Ik lag zo goed bij die spelers.' Met zijn voormalige voetbalvriend wisselde hij geen woord meer. 'Nooit behoefte aan gehad ook', zegt Van de Haar.

In Balverliefd komt Van de Haar verder aan het woord over zijn vele voetbalbezigheden op drie continenten en zijn kleurrijke verleden onder coaches als Louis van Gaal, Co Adriaanse, Peter Bosz, Dick Advocaat, Ralf Rangnick en Fritz Korbach.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.