Van de Donk bevrijdt gehavende Leeuwinnen met prachtgoal

Het Nederlands vrouwenelftal heeft een grote stap gezet richting plaatsing voor de kwartfinale op het EK. De ploeg van bondscoach Mark Parsons gaf een 2-0 voorsprong uit handen tegen Portugal, maar won uiteindelijk met 3-2 door een fraai doelpunt van Daniëlle van de Donk. Oranje en Zweden hebben allebei vier punten in de poule, terwijl Portugal en Zwitserland op één punt staan. Op basis van het aantal gemaakte doelpunten gaat Oranje aan kop.

3 - 2
Portugal
Portugal

Hoewel Oranje bij rust met 2-1 leidde, was de start van de wedstrijd niet veelbelovend. Een moment van onachtzaamheid stelde Ana Borges in staat om te scoren uit een voorzet van Jessica Silva. Tot de grote opluchting van Oranje werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Kort daarna was het raak aan de overzijde: na een scherpe hoekschop van Sherida Spitse knikte Damaris Egurrola de bal over keeper Inês Pereira.

Egurrola was een van de nieuwe gezichten in de basis ten opzichte van het eerste duel met Zweden (1-1). Ook Daphne van Domselaar, Marisa Olislagers en Lineth Beerensteyn maakten hun entree in de basis. Oranje wordt sinds het openingsduel immers geveld door personele problemen: Sari van Veenendaal moest het EK met een schouderblessure verlaten, Aniek Nouwen behoorde vanwege een enkelblessure niet tot de selectie en zowel Jackie Groenen als Vivianne Miedema liep het coronavirus op.

In de negende minuut stuitte Beerensteyn in de korte hoek op Pereira, maar een kopbal van Stefanie van der Gragt resulteerde wel in de 2-0. Ze kopte raak na een van richting veranderd schot van Lieke Martens. In een poging de bal weg te trappen raakte Catarina Amado het hoofd van Van der Gragt, die met pijn op de grond bleef liggen en pas na enkele minuten weer opstond. Ze probeerde het na 32 minuten weer met een kopbal, maar ditmaal haalde verdediger Carole Costa de bal voor de lijn weg.

Diezelfde Costa bracht de spanning even later terug uit een penalty, die was verdiend door een tik van Dominique Janssen op de enkel van Diana Silva. Vlak na de pauze voorkwam Van Domselaar de 2-2 van Tatiana Pinto, maar de vervanger van Van Veenendaal kon een kopstoot van Diana Silva niet keren. Het antwoord van Oranje liet maar heel kort op zich wachten. Roord scoorde, al werd het doelpunt door buitenspel van aangever Beerensteyn geannuleerd na een minutenlange check. Door een schitterende uithaal van Van de Donk in de rechterbovenhoek greep Oranje toch de drie punten.

1-0 Damaris Egurrola

2-0 Stefanie van der Gragt

3-2 Daniëlle van de Donk