Van de Beek bezorgt Ajax goede uitgangspositie in beladen duel

Reacties

Ajax heeft goede zaken gedaan in de derde voorronde van de Champions League. Op bezoek bij OGC Nice eindigde het debuut van trainer Marcel Keizer, de eerste officiële wedstrijd na de situatie met Abdelhak Nouri, in 1-1. De Amsterdammers herstelden zich na rust van een matig eerste bedrijf.

Van de Beek bezorgt Ajax goede uitgangspositie in beladen duel

De voorbereiding op dit seizoen had voor Ajax in het teken moeten staan van dit eerste kwalificatieduel, maar werd sinds 8 juli volledig overschaduwd door de berichten rondom Appie Nouri en de verwerking daarvan. Ook voorafgaand aan het eerste officiële duel van het seizoen gingen de gedachten nadrukkelijk naar de kleine middenvelder: de Franse spelers droegen tijdens hun warming-up speciale shirts met de tekst 'Stay Strong Appie'.

Het duel zelf leverde Ajax uiteindelijk een fraai perspectief op wat betreft het bereiken van het laatste voorportaal van het miljoenenbal. Ajax hield zich in het eerste kwartier nog wel staande, maar moest in het vervolg van de eerste helft vooral achteruit lopen. Nice verzilverde dat voordeel door een intikker van Mario Balotelli. Kort na rust gaf Donny van de Beek een antwoord op de openingsgoal van de Italiaan: het bleek zowel een eerbetoon aan zijn boezemvriend Nouri als een cruciale goal met het oog op kwalificatie voor de play-offs.

Mario Balotelli tijdens de warming-up, met op zijn shirt een eerbetoon aan Abdelhak Nouri.
Mario Balotelli tijdens de warming-up, met op zijn shirt een eerbetoon aan Abdelhak Nouri.

En dat na een eerste helft waarin Ajax dus grotendeels de onderliggende partij was. Zoals verwacht kreeg het in de openingsfase de bal van erkend counterploeg Nice. De Amsterdammers hadden echter moeite met het vinden van een gaatje in de Franse defensie, een rollertje naast van Amin Younes was lange tijd het belangrijkste nieuws, terwijl tegenstoten van de ploeg van trainer Lucien Favre aan de andere kant in de kiem werden gesmoord. Daarbij was meer dan eens een belangrijke rol weggelegd voor centrumverdediger Davinson Sánchez.

Gelijk
Halverwege de eerste helft kwam het duel vervolgens wél echt op gang. Keeper Yoan Cardinale leverde de bal zomaar in bij Kasper Dolberg, maar de aanname van de Deense spits was niet goed. Direct daarna kon Matthijs de Ligt wegkoppen voordat Mario Balotelli gevaarlijk werd, schoot Vincent Koziello recht in de handen van André Onana en testte Lasse Schöne de vuisten van Cardinale met een poeier van afstand. Het meeste vuurwerk kwam echter van de thuisploeg, die steeds beter in de wedstrijd kwam.

Dat de 1-0 ook daadwerkelijk viel, had Ajax weliswaar aan zichzelf te danken. Schöne leed simpel balverlies, Jean Seri passeerde Nick Viergever wel erg makkelijk, waarna Balotelli op de goede plek stond om diens lage en harde voorzet binnen te schieten. Hij had op dat moment overigens al niet meer op het veld mogen staan, Super Mario kwam na een dwaze tackle op Van de Beek goed weg met geel.

Keizer besloot halverwege nog niets om te zetten, de elf basisspelers bewezen in de tweede helft zijn gelijk. Ajax liet zich nadrukkelijker gelden, wat al snel resulteerde in de gelijkmaker. Bij een voorzet van Champions League-debutant Justin Kluivert zag Cardinale er weer niet best uit. De goalie bokste de bal half weg, Van de Beek volleerde knap raak. De middenvelder juichte door met zijn vingers het nummer 34 - het rugnummer van Nouri - uit te beelden.

Met David Neres voor de - op zijn assist na - wat ongelukkig spelende Kluivert bracht Keizer nieuw aanvallend elan, maar net in die fase leek Nice voorzichtig te gaan aanzetten voor een slotoffensief. Grote kansen kwamen er niet, het was juist Ajax dat overtuigend aanzette. Uit een voorzet van Van de Beek kopte Sánchez tegen de lat, schoten van Ziyech gingen over en naast, terwijl invaller Frenkie de Jong zijn schot gepakt zag worden door Cardinale en kort voor tijd naast schoot. De laatste Ajax-kans was wederom voor Ziyech, maar ook op die inzet had Cardinale een antwoord.

In de extra tijd was het op het oog lamgeslagen Nice nog tweemaal dichtbij. Eerst gaf de Spaanse scheidsrechter Carlos del Cerro Grande terecht geen strafschop voor een tackle van De Jong, kort daarna schoof Alassane Pléa de bal uit kansrijke positie net voornaast. Daardoor heeft Ajax de kansen op de laatste kwalificatieronde meer dan in stand gehouden voor de return, volgende week in Amsterdam.

'Neres en De Jong geven Ajax een ander gezicht'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.