Donny van de Beek vecht door zonder Abdelhak Nouri
PRO

Donny van de Beek vecht door zonder Abdelhak Nouri

Hij moest geduldig wachten, maar dit seizoen lonkt voor Donny van de Beek (20) dan eindelijk een rol als vaste basisspeler van Ajax. Een doel waar de middenvelder vol enthousiasme naar uitkeek, totdat het noodlot bij boezemvriend Abdelhak Nouri toesloeg. Over de flinterdunne lijn tussen geluk en verdriet.

Het is een foto die je raakt. Waar je naar kan blijven kijken. Abdelhak Nouri en Donny van de Beek. Veertien jaar zijn ze op het bewuste plaatje. Ze hebben net samen gedaan wat ze zo vaak samen doen. Voetballen, excelleren, plezier maken en zoals vrijwel altijd samen: winnen. De kampioensmedaille hangt om de nek, de schaal van de landstitel houden ze beiden met een hand stevig vast. Als geoliede machine op het middenveld hebben ze Ajax C1 naar het kampioenschap geleid. Zoals ze dat ook in vrijwel alle andere elftallen deden. Appie en Donny, als een veredeld artiestenduo reikten hun naam en faam al spoedig tot overal in het land. Ze struinden op zaterdag de jeugdvelden af. Op tienjarige leeftijd kwamen ze elkaar op De Toekomst tegen, piepjong en vol mooie dromen, waarna een lange en bijzondere tocht door de jeugdopleiding van Ajax volgde. Vol herinneringen, van buitenlandse toernooien, jeugdig kattenkwaad in de kleedkamer tot aan de gedeelde liefde voor de bal.

De veertienjarige kampioenen Donny van de Beek en Appie Nouri.
De veertienjarige kampioenen Donny van de Beek en Appie Nouri.

Ze werden onafscheidelijk, op het veld en daarbuiten. Leefden met elkaar mee, bij succes en verdriet. De families van beide talenten zagen elkaar wekelijks en bouwden een warme band op. Ze vonden steun bij elkaar, in goede en mindere tijden. Zoals drie jaar geleden, toen Rody, het twee jaar jongere broertje van Donny van de Beek, in het ziekenhuis een zware operatie moest ondergaan. Nouri liet een shirt bedrukken met een foto van Rody en de tekst Sterkte! daarboven, en droeg het tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax A1 tegen de leeftijdsgenoten van PSV onder zijn wedstrijdshirt. Hij liet het na afloop aan iedereen zien. De steunbetuiging zorgde voor emoties en kracht in het ziekenhuis, waar Rody en moeder Gerdina het beeld voorbij zagen komen net nadat Rody was bijgekomen.

Appie is voor mij meer dan een ploeggenoot, hij is al zó lang een vriend

De band was warm en oersterk. Bij Ajax, in de vertegenwoordigende elftallen van Oranje, overal trokken ze samen op. De twee-eenheid was onbreekbaar. Met de bal vonden ze elkaar geblinddoekt. Nouri met de fabelachtige techniek, continu zoekend naar de steekpass, met veelal de dynamische ploeggenoot Van de Beek als bestemming. Ze werden vorig seizoen wekelijks gevreesd door veel oudere profs van andere clubs in de Jupiler League. Het energieke, veelzijdige middenveld van Jong Ajax zorgde overal in het land voor een stukje brille in een competitie van bovenal vlieg-, ren- en draafwerk. Dit seizoen zouden ze samen voor een volgend moment van glorie gaan. Samen in Ajax 1, samen de Johan Cruijff Arena betoveren en ook op de Europese velden de mensen kennis laten maken met de nieuwe veelbelovende generatie van de Amsterdammers.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99

Gerelateerde artikelen