Van CL-ballenjongen naar Liverpool-record in 582 dagen: het sprookje van Billy the Kid

Reacties

Billy Koumetio heeft sinds woensdagavond een fraai Liverpool-record in handen. Niet meer dan 25 dagen na zijn achttiende verjaardag is hij de jongste speler geworden die ooit namens The Reds uitkwam op het hoogste Europese podium. De Franse centrumverdediger wacht een grote toekomst, denkt manager Jürgen Klopp.

Van CL-ballenjongen naar Liverpool-record in 582 dagen: het sprookje van Billy the Kid
FC Midtjylland
FC Midtjylland
1 - 1
Liverpool
Liverpool

Wie kan het zich niet herinneren: de iconische 4-0 overwinning van Liverpool op Barcelona? Het is iets meer dan anderhalf jaar geleden dat The Reds (na een 3-0 nederlaag in Catalonië) thuis gehakt maakten van Barça, in de return van de halve finale van de Champions League. Mede door twee goals van Georginio Wijnaldum gaven de Spanjaarden op 7 mei 2019 een riante uitgangspositie volledig uit handen en plaatste Liverpool zich voor de finale van het miljardenbal. Dat daarin uiteindelijk niet Ajax, maar Tottenham Hotspur de tegenstander was, zal ook iedereen zich nog wel herinneren.

Bij wie die wedstrijd zéker nog in het geheugen gegrift staat, is Billy Koumetio. De op14 november achttien jaar geworden Fransman belandde in 2018 in de jeugdopleiding van Liverpool en mocht als jeugdspeler een jaartje later ballenjongen zijn op Anfield, op die glorieuze en magische CL-avond. Toegegeven: het decor van woensdagavond was een stuk minder spectaculair, de prestatie van Liverpool bepaald niet zo aansprekend, maar toch zal de verdediger zich de 1-1 bij FC Midtjylland voor de rest van zijn leven blijven herinneren.

De jongeling viel halverwege in voor Fabinho en werd met zijn 18 jaar en 25 dagen de jongste speler ooit die namens Liverpool in de Europa Cup I of de Champions League speelde. Hij heeft het record daarmee overgenomen van Miki Roqué, de in juni 2012 aan de gevolgen van kanker overleden verdediger. De Spanjaard was zes jaar voor zijn overlijden 18 jaar en 150 dagen oud toen hij op 5 december 2006 inviel in de CL-groepswedstrijd tegen Galatasaray.

Klopp was woensdag na afloop lovend over Koumetio (die hij eerder liefkozend Billy the Kid noemde) en Leighton Clarkson, de negentienjarige middenvelder die ook zijn CL-debuut maakte. 'Het is een prachtig, prachtig gevoel: je debuut maken op het hoogste niveau. Maar deze jochies hebben nog veel te leren. Ze hebben ons vanavond geholpen, want nu hebben we andere spelers rust kunnen geven. Ik denk wel dat het een grote avond was voor die twee. Ik ben zeer dankbaar dat ze nu al zó goed zijn, maar er zit nog veel meer in het vat.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.