Van Buren overwintert, Swansea laat Kuban langszij komen

Vier dagen na de nederlaag in de Welshe derby tegen Cardiff City heeft Swansea City met Jonathan de Guzman, Dwight Tiendalli en Michel Vorm in de basis ondanks een vroege goal van Wilfried Bony opnieuw niet gewonnen van Kuban Krasnodar. Ronnie Stam overwintert niet met Standard Luik, Mick van Buren doet dat met Esbjerg fB juist wel.

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

Kuban Krasnodar - Swansea City 1-1
Het was Swansea er alles aan gelegen om in de uitwedstrijd tegen Kuban Krasnodar weer eens een klinkend resultaat neer te zetten. Twee weken terug nam de club, die Feyenoord uit de Europa League hield, dankzij een late strafschop nog een punt mee uit Wales (1-1) en in de Premier League maakte behalve Cardiff ook Sunderland (0-0) de Welshmen punten afhandig.

Vorm hamerde er bij zijn ploeggenoten daarom op om weer eens een foutloze wedstrijd te spelen. Hoewel daar allerminst sprake van was, leverde een vroege goal van Bony (foto boven) wel de gewenste voorsprong op. Na tal van combinaties kon de voormalige Vitesse-spits al in de negende minuut doeltreffend aanleggen.

Michel Vorm en Ashley Williams voorkomen dat Djibril Cissé kan scoren.

Swansea verzuimde vervolgens al in de openingsfase uit te lopen naar een ruimere voorsprong. Omdat de ploeg van manager Michael Laudrup opnieuw moeite had met scoren, was Vorm met enkele reddingen in de eerste helft maar weer eens belangrijk voor de winnaar van de Engelse League Cup.

Na een rode kaart voor centrumverdediger Xandão leek de overwinning van Swansea niet meer in gevaar te komen, maar Ibrahima Baldé slaagde er in de slotminuten met een knappe actie alsnog in de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Omdat Kuban net als in de heenwedstrijd in de extra tijd nog terugkwam, moet Swansea kwalificatie voor de volgende ronde met acht punten nog even uitstellen. Valencia is in Groep A na een 3-2 overwinning bij FC Sankt Gallen al wel zeker van een plek bij de laatste 32.

Standard Luik – Red Ball Salzburg 1-3
Standard Luik is in de Belgische Eerste Klasse de trotse koploper, maar moest donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen Red Ball Salzburg aan de bak om niet vroegtijdig uit het Europa League-toernooi te vliegen. De individuele klasse van de Oostenrijkers gaf echter de doorslag tegen de club van Ronnie Stam.

Ronnie Stam, hier in duel met doelpuntenmaker Kevin Kampl, is met Standard Luik uitgeschakeld in Europa.

De Oostenrijkse koploper maakte hardhandig een einde aan de Europese aspiraties van Standard door drie keer te scoren, waarbij elk doelpunt het vorige weer iets in schoonheid overtrof. In de 41ste minuut kon Dusan Svento de score openen na sterk voorbereidend werk van Alan. Vlak voor rust knalde Kevin Kampl de 0-2 op het scorebord, waarna Alan er in de 58ste met een omhaal 1-3 van maakte.

Tussendoor had Paul José Mpoku uit een vrije trap van Stam in twee instanties nog wel voor de aansluiting gezorgd, maar in het laatste half uur kreeg de Waalse topclub geen serieuze voet meer aan de grond. Alan kreeg zelfs nog een beste kans op 1-4. Hoewel die uitbleef, plaatste Red Bull zich als voorlopige koploper van Groep C wel voor de volgende ronde. Standard kan overwintering met een punt uit vier duels vergeten.

Esbjerg fB – IF Elfsborg 1-0
In dezelfde poule volgde het Esberg fB van Mick van Buren het goede voorbeeld van Red Bull Salzburg. De huidige nummer negen van de Deense competitie kon met een zege op de Zweedse nummer zes eveneens kwalificatie voor de volgende ronde afdwingen, maar was aanvankelijk niet in staat voor het bevrijdende doelpunt te zorgen.

Na het inbrengen van Van Buren lukte dat uiteindelijk wel. De voormalige aanvaller van Excelsior verving zijn concurrent Hans Hendrik Andreasen na vijftig minuten in de spits. Hoewel het de 21-jarige Dordtenaar niet lukte om zijn achtste treffer van het seizoen te maken, won Esbjerg wel.

Marcus Rohdén werkte de bal twintig minuten voor tijd in eigen doel, waardoor Esbjerg met acht punten voorsprong op Elfsborg en Standard Luik en nog twee duels te gaan al zeker is van Europese overwintering.

Pandurii Targu Jiu – Fiorentina 1-2
Voor Nicandro Breeveld en Pandurii Targu Jiu kwam eveneens een einde aan het Europese avontuur. De Roemeense club kwam na ruim een half uur nog wel op voorsprong dankzij een schitterende omhaal van Eric Pereira, maar in de absolute slotfase stelde Fiorentina alsnog orde op zaken.

Een droomdoelpunt van Eric Pereira bleek slechts uitstel van executie voor Nicandro Breeveld.

Uit voorzetten van Juan Cuadrado zorgde in de 86ste minuut eerst Ryder Matos voor de gelijkmaker, waarna Borja Valero in de tweede minuut van de extra tijd nog een Italiaanse zege veiligstelde. Daardoor is Fiorentina in Groep E, samen met Dnjepr Dnjepropetrovsk, al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde. Breeveld en Pandurii Targu Jiu zijn met een schamel puntje uitgeschakeld.