Utrecht is Heracles voorbij na doelpuntenfestijn met nieuwe VAR-ophef

FC Utrecht heeft op bezoek bij concurrent Heracles Almelo knap gewonnen. De club uit de Domstad werd daarbij wel geholpen door rood voor Jesper Drost, die van het veld moest na inmenging van de VAR. Het bleek een sleutelmoment.

Heracles Almelo
1 - 5
FC Utrecht
FC Utrecht

Het was lang een wat vlakke wedstrijd met weinig kansen in Almelo. FC Utrecht was het meest tevreden met dat spelpatroon, want in de negende minuut had Sander van de Streek al voor de 0-1 getekend, door wat fortuinlijk met een stuit binnen te schieten na voorbereidend werk van Gyrano Kerk. Voor Van de Streek was het zijn vijfde Eredivisie-goal van het seizoen en tevens de vijfde keer dat hij de score opende.

De wedstrijd kwam pas echt los in de 41ste minuut, met een belangrijke rol voor de arbitrage. Drost ging fel een duel aan met Sean Klaiber. De bal viel tussen de twee spelers in en de Heraclied strekte zijn been in een poging de bal te spelen, maar miste. Klaiber trapte de bal weg en werd bij die trappende beweging op zijn scheenbeen geraakt door de noppen van Drost, die met zijn gestrekte been wel risico nam, maar niet doorduwde. Scheidsrechter Christiaan Bax zag er in eerste instantie niet eens een vrije trap in. De arbiter werd echter teruggefloten door zijn video-assistent. Hij werd na de zijlijn gesommeerd en gaf na het uitvoerig bekijken van de beelden direct rood, tot onbegrip van Heracles-coach Frank Wormuth.

De Duitse trainer moest kort na het wegsturen van Drost een nieuwe tegenvaller verwerken. Kristoffer Peterson kon tegen zijn oude club niet verder na een botsing met Willem Janssen bij een luchtduel en werd vervangen door Dabney dos Santos. De veerkracht van Heracles werd getest, want in de vijftigste minuut volgde al een nieuwe dreun. Janssen kopte voor Utrecht de 0-2 binnen uit een corner en toen leek het duel gespeeld. Met tien man vocht Heracles echter knap terug. Linksback Lennart-Marten Czyborra gaf na een uitstekende actie voor in de richting van Adrián Dalmau en de Spaanse spits van Heracles bracht de spanning terug door raak te koppen.

Het was niet lang spannend. Vijf minuten na de aansluitingstreffer nam Utrecht alweer meer afstand. Na een lange bal van doelman David Jensen zette Gyrano Kerk goed door en hij rondde zijn individuele actie af met een laag schot: 1-3. Na een overtreding op de ingevallen Riechedly Bazoer kreeg Utrecht een kwartier voor tijd een strafschop en die werd benut door Simon Gustafson.

Bij het laatste noemenswaardige moment had Bax opnieuw een hoofdrol. Czyborra kon Kerk niet bijbenen en beging een overtreding in het strafschopgebied. Door de scheidsrechter werd geoordeeld dat de linksback de bal speelde, maar de leidsman werd opnieuw naar de zijkant geroepen vanuit Zeist. Na het zien van de beelden herstelde Bax zijn misser. Bazoer benutte de penalty en maakte zo zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 6 maart 2016.

Door de 1-5 zege staat FC Utrecht zesde in de Eredivisie, met één punt voorsprong op Heracles Almelo. De Heraclieden staan zevende en liggen dus ook nog op koers voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal.