Utrecht bezorgt AZ nederlaag zonder consequenties

FC Utrecht speelde de laatste speelronde weliswaar nergens meer om, wel werd er hard uitgehaald naar AZ. In de Galgenwaard, waar voorafgaand aan de wedstrijd werd gedacht aan de deze week met een gebroken nekwervel in het ziekenhuis opgenomen Mihai Nesu, werd met 5-1 gewonnen.

AZ heeft geen tijd gehad om zich te settelen in Utrecht. Al na tien minuten leidden de Domstedelingen. Dries Mertens kende een fenomenale start. Niet alleen kon de Belg zijn ploeg na tien minuten op 1-0 brengen, twee minuten later verdubbelde hij ook de score, 2-0.

De Alkmaarders liepen na een kwartier al achter de feiten aan en slaagden er niet in om daar verandering in te brengen. Slechts een kopbal van Pontus Wernbloom zorgde voor gevaar aan de kant van AZ.

Met een ruime voorsprong ging Utrecht met zelfvertrouwen de rust in. Twintig minuten na de hervatting kreeg het opgebouwde zelfvertrouwen echter een tik. Een aansluitingstreffer van invaller Maarten Martens, op aangeven van Stijn Schaars, bood kansen voor de ploeg van Gertjan Verbeek.

Aan de spanning in de Galgenwaard werd zes minuten voor tijd een einde gemaakt. Ricky van Wolfswinkel bracht AZ de genadeklap toe door voor 3-1 te zorgen. Nog geen twee minuten later voltooide Mertens zijn hattrick. Het Utrechtse feest werd compleet gemaakt door Van Wolfswinkel, die zijn tweede treffer van de dag liet aantekenen.

AZ heeft wel op een ander front geluk gehad. Doordat FC Groningen er niet in slaagde een overwinning te boeken op PSV, stellen de Alkmaarder de respectabele vierde plaats en daarmee kwalificatie voor de Europa League veilig. Foto: VI Images