Uruguay weer voetbalnatie, primeur Zuid-Afrika

Groep A van het WK in Zuid-Afrika is dinsdag als eerste afgerond. VI.nl zet de prestaties van Uruguay, Mexico, Zuid-Afrika en Frankrijk deze eindronde in historisch perspectief.

Uruguay weer voetbalnatie, primeur Zuid-Afrika

Groepswinnaar Uruguay is voor het eerst sinds 1990 weer te bewonderen in de tweede fase van een WK. In 2002 eindigde La Celeste als derde, net achter Senegal en tijdens de edities van 1994, 1998 en 2006 wist het zich niet eens te kwalificeren. De laatste keer dat Uruguay de poulefase als groepswinnaar besloot was in 1954. Toen liet het Oostenrijk, Tsjechoslowakije en Schotland achter zich. Een vierde plek was uiteindelijk het resultaat in Zwitserland. Wel is Uruguay de eerste wereldkampioen in de geschiedenis. Die titel werd behaald in eigen land in 1930.

Mexico is er voor de vijfde opeenvolgende keer bij in de achtste finale van het WK. Vanaf het WK ’94 in de Verenigde Staten vond El Tri telkens zijn Waterloo in de tweede ronde. In 1986 kwam het als gastland zelfs tot de kwartfinale, maar tijdens het WK in Italië vier jaar later mochten de Mexicanen niet deelnemen aan de WK-cyclus omdat ze gediskwalificeerd waren na het opstellen van een te oude speler tijdens een jeugdinterland.

Zuid-Afrika is het eerste gastland dat niet verder komt dan de eerste ronde. In de voorgaande achttien WK's was de tweede ronde het minimale eindstation voor de organisator van het eindtoernooi. Tijdens hun derde deelname eindigden Bafana Bafana andermaal als derde in de groepsfase. In 1998 had Denemarken twee punten meer en in 2002 ging Paraguay op basis van een iets beter doelsaldo naar de volgende ronde. Ook nu zien de Zuid-Afrikanen de achtste finale aan zich voorbijgaan op basis van het doelsaldo.

Frankrijk evenaarde met twee nederlagen en een gelijkspel zijn slechtste WK-prestatie ooit. Ook in 1966 en 2002 moesten Les Bleus met slechts één punt op zak na de eerste groepsfase naar huis. In 2002 bereikte de geschiedenis van het Franse nationale elftal zijn absolute dieptepunt toen Frankrijk als titelverdediger niet wist te scoren tegen Senegal, Denemarken en Uruguay en drie doelpunten incasseerde. Nu ging het als vice-wereldkampioen niet veel beter met een doelsaldo van één voor en vier tegen.(Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen