Suarez bezorgt Uruguay zege en de groepswinst

Uruguay heeft zijn laatste groepsduel van het WK winnend afgesloten. Mexico werd verslagen door een treffer van Luis Suarez, maar plaatste zich desondanks wel voor de achtste finale.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd gevreesd voor een salonremise, aangezien beide landen genoeg hadden aan een gelijkspel om de laatste zestien te bereiken. Toch zag het er geen moment naar uit dat Uruguay en Mexico genoegen zouden nemen met een punt. Vanaf het eerste fluitsignaal creëerden beide landen enkele goede kansen, Suarez was als eerste dicht bij een treffer.

In de zesde minuut zette hij goed door, maar in kansrijke positie schoot de Ajacied voorlangs. Na een kwartier bediende Cuauhtémoc Blanco zijn ploeggenoot Guillermo Franco goed, maar de spits verzuimde de bal aan te nemen. Ook was Héctor Moreno gevaarlijk, maar de AZ-verdediger kopte voorlangs. De grootste kans voor Mexico kwam van Andrés Guardado. Hij schoot van grote afstand buiten bereik van Fernando Muslera op de lat.

Toch was het Uruguay dat kort voor rust op voorsprong kwam. Een voorzet van Edinson Cavani werd bij de tweede paal binnengekopt door Suarez. De tegentreffer kwam hard aan bij Mexico, want na rust kwam het goed weg toen Oscar Pérez redde op een schot van Cavani. Ook hield hij een kopbal van Diego Lugano knap uit zijn doel, waarna Álvaro Pereira in de rebound gevaarlijk was.

Francisco Rodríguez kreeg in de 65ste minuut dé kans op de gelijkmaker, maar de verdediger van PSV kopte vallend een voorzet van Pablo Barrera naast het doel. Mexico bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar vanwege de tussenstand bij het duel tussen Frankrijk en Zuid-Afrika wist de ploeg van Javier Aguirre dat het bij een 1-0 nederlaag zich ook zou plaatsen voor de achtste finale.

Zuid-Afrika won namelijk met 2-1 van Frankrijk, waardoor Mexico zich op basis van zijn doelsaldo plaatste voor de laatste zestien. Uruguay eindigde met zeven punten uit drie wedstrijden als groepswinnaar en komt daardoor uit tegen de nummer twee uit Groep B, Mexico treft de winnaar van die groep waar Argentinië momenteel koploper is na twee wedstrijden.