Zuid-Afrika deelt finale knock-out uit aan Frankrijk

Zuid-Afrika heeft de laatste wedstrijd van zijn WK-toernooi met 2-1 gewonnen van Frankrijk. De wereldkampioen van 1998 bleef ook in zijn laatste duel ver onder de maat en sloot een waardeloze eindronde in stijl af.

Na dagen van onrust, rebellie en ruzie kreeg Frankrijk de laatste kans om het WK nog enige glans te geven. Coach Raymond Domenech, die voorafgaand aan de wedstrijd minuten lang in de middencirkel mijmerend om zich heen keek, had Eric Abidal, aanvoerder Patrice Evra, Sidney Govou, Florent Malouda en de al naar huis gestuurde Nicolas Anelka buiten de ploeg gelaten. Jérémy Toulalan was daarnaast nog geschorst. Yoann Gourcuff, Djibril Cissé, Gaël Clichy, André-Pierre Gignac, Sébastien Squillaci en Alou Diarra vervingen de afwezigen.

Bij opponent Zuid-Afrika, dat net als de Fransen nog een mathematische kans op de volgende ronde had, waren Itumeleng Khune, Siboniso Gaxa, Teko Modise, Kagisho Dikgacoi en Reneilwe Letsholonyane vervangen door Moeneeb Josephs, Anele Ngcongca, MacBeth Sibaya, Bernard Parker en Thanduyise Khuboni.

Les Bleus begonnen het duel niet onaardig. Waar ze in de eerste twee wedstrijden een grote mate van ongeïnteresseerdheid ten toon spreidden, oogde de ploeg in de openingsfase wat meer zin te hebben in het WK. Tot grote kansen leidde het echter niet. Nadat Steven Pienaar in de twintigste minuut een hoekschop had verdiend, slingerde Siphiwe Tshabalala de bal voor, dook Hugo Lloris onder de bal door en liet Abou Diaby zich makkelijk in de lucht kloppen door Bongani Khumalo. De lange verdediger tekende voor de 1-0. Vijf minuten later bleek dat Frankrijk dit WK niets bespaard bleef. Gourcuff ging een luchtduel met Sibaya aan met een geheven elleboog en trof de Zuid-Afrikaanse verdediger in het gezicht. Scheidsrechter Oscar Ruiz besloot de Franse spelmaker het veld uit te sturen.

In de 37ste minuut kwam de volgende dreun voor Frankrijk. Tsepo Masilela zette hard voor en door matig ingrijpen van Diaby en Clichy kon Katlego Mphela voor de 2-0 zorgen. Het enige serieuze wapenfeit van de Fransen voor rust kwam uit een verre vrije trap van Franck Ribéry. Zijn scherpe voorzet werd bewust gemist door Cissé, maar Josephs redde katachtig.

Na de hervatting bleef Frankrijk volharden in matig spel en waren de Zuid-Afrikanen ontketend. Mphela kreeg drie goede kansen, maar Lloris, de paal en onzorgvuldig mikken stonden de volgende slag in het Franse gelaat in de weg. Domenech bracht Thierry Henry en Malouda in om wat aanvallende druk te ontwikkelen, maar de spirit in de Franse ploeg was verdwenen.

Toch vond de ploeg twintig minuten voor tijd aansluiting. Praktisch de enige geslaagde actie van Ribéry dit WK zorgde daarvoor. De dribbelaar van Bayern München behield het overzicht en bediende Malouda op maat. De aanvaller van Chelsea tikte de bal in complete vrijheid binnen.

Ook de plotse 2-1 gaf Frankrijk niet de impuls die nodig was om de boel weer een beetje op de rails te krijgen. Integendeel, Zuid-Afrika kreeg nog kansen op een grotere score, maar de diepe Franse wond werd niet nog verder uitgebeend.