United worstelt zich na inbrengen Zlatan langs Brighton

Manchester United heeft zaterdag zonder te overtuigen een Premier League-overwinning geboekt op Brighton & Hove Albion: 1-0. Kort na het inbrengen van Zlatan Ibrahimovic werd puntenverlies voorkomen.

Manchester United ging midweeks verrassend onderuit in de Champions League tegen FC Basel (1-0). Daley Blind, die woensdag nog wel in de basis stond, zat niet bij de selectie. Bij de tegenstander was er wel een basisplaats voor Davy Pröpper. In de eerste helft overtuigden The Red Devils allerminst. Eigenlijk waren er geen noemenswaardige kansen tot één minuut voor de pauze.

Na een voorzet van Marcus Rashford was er een enorme kopmogelijkheid voor Romelu Lukaku, maar doelman Mathew Ryan redde knap. In de rebound probeerde Paul Pogba het nog eens, maar al zittend bracht de Australische keeper redding. De ploegen zochten de kleedkamers op met een 0-0 stand.

De grootste kans voor Manchester United voor de rust, maar Mathew Ryan houdt Brighton overeind.

Na de pauze leek het voor United een hels karwei te worden om het zeer verdedigende Brighton kapot te spelen. Het eerste gevaar kwam van The Seagulls, maar het schot van Pröpper verdween ruim over het doel van David de Gea. Pogingen van Juan Mata en Ashley Young aan de andere kant bezorgden Brighton geen slapeloze nachten.

Manager José Mourinho besloot na een uur dat het tijd was voor zwaarder geschut. De Portugees bracht Ibrahimovic in de ploeg voor Mata. De Zweed maakte vorige week tegen Newcastle United na lang blessureleed zijn rentree en mocht ook tegen Basel een aantal minuten meedoen. Scoren deed de aanvaller sinds zijn rentree nog niet.

Het inbrengen van Zlatan had direct het gewenste effect, al had hij er weinig mee te maken. Na een corner viel de bal voor de voeten van Young op de rand van het zestienmetergebied. Lewis Dunk probeerde met een tackle het schot te blokken, maar via de verdediger belandde de knal ongelukkig in de goal: 1-0.

Ashley Young viert zijn treffer tegen Brighton.

In de slotfase kwam United niet meer in grote problemen, waardoor het zondag ontspannen kan kijken naar de wedstrijd van koploper Manchester City tegen Huddersfield Town. Het gat tussen de stadgenoten bedraagt nu vijf punten. Ibrahimovic werd nog één keer gevaarlijk na een fraaie combinatie met Pogba, maar zijn schot miste richting.

Voor de formatie van Mourinho wacht er dinsdag een Premier League-wedstrijd tegen Watford (21.00 uur). Hierna volgt zaterdag een topper tegen Arsenal (18.30 uur). Pröpper wacht dinsdag een duel met hekkensluiter Crystal Palace (20.45 uur). Zaterdag brengt Liverpool een bezoek aan het zuiden van Engeland.