United neutraliseert City in derby: al vijf uur geen goal voor Guardiola

Manchester United en Manchester City hebben elkaar in de 183ste editie van de Manchester Derby geen pijn kunnen doen. De ploeg van Pep Guardiola zag daarmee een curieuze reeks een vervolg krijgen, want City scoorde al sinds 7 januari niet meer in drie onderlinge duels met de stadgenoot.

Manchester United
0 - 0
Manchester City

Zoals veel toppers dit seizoen had de Manchester Derby moeite om echt tot ontbranding te komen. Zonder fans ademde het lege Old Trafford dan ook niet de sfeer die normaal rond een kraker tussen City en United hangt. Desondanks stond de druk er vooral bij de thuisploeg wel op. Zo werd al gesuggereerd dat Ole Gunnar Solskjaer bij een nederlaag tegen de stadgenoot wel eens zou kunnen worden ontslagen, nadat United dinsdag werd uitgeschakeld in de Champions League door RB Leipzig (3-2).

En dat terwijl United in de Premier League zijn laatste vier duels allemaal won en voorafgaand aan de derby op de ranglijst één punt boven City stond. Zoals verwacht was de ploeg van Guardiola wel de bovenliggende partij, maar dat resulteerde voor rust in slechts één grote kans. Na een vloeiende aanval zette Kevin De Bruyne met een subtiele voetbweging Riyad Mahrez vrij voor David de Gea, maar die stopte de inzet van de Algerijn met de voet. Het was het enige schot tussen de palen van City voor rust.

Enkele minuten eerder had Harry Maguire voor het grootste gevaar van United in de eerste helft getekend, toen de Engelse verdediger uit een corner rakelings over kopte uit een corner van Luke Shaw. Meteen na rust dachten de mannen van Solskjaer dé kans op de openingstreffer te krijgen toen de bal op de stip leek te gaan na een overtreding op Marcus Rashford. Maar de VAR stak daar een stokje voor. In de herhaling bleek dat Rashford buitenpel liep en dus kwam arbiter Chris Kavanagh terug op zijn besluit.

Marcus Rashford dacht een penalty te krijgen, maar de VAR stak daar een stokje voor.

Hoewel die beslissing correct was, was een doelpunt meteen na rust wel wat de wedstrijd nodig had. Ook in de tweede helft waren beide teams lange tijd niet in staat elkaar serieus pijn te doen, waardoor City in het verloop van de tweede helft de grens van vijf uur zonder goal (!) tegen United slechtte (gerekend over alle competities). De ploeg van Solskjaer hield het elftal van Guardiola eerder dit jaar ook al twee keer in toom (2-0 in Premier League, 0-1 in halve finale League Cup) en slaagde daar nu dus opnieuw in.

Veelzeggend voor de intensiteit van de derby was dat Maguire pas in de tachtigste minuut de eerste gele kaart kreeg. Ook in de slotfase was aan beide kanten geen sprake van een slotoffensief, ondanks de entree van Anthony Martial (United) en Ferran Torres (City). Donny van de Beek moest al die tijd vanaf de bank werkeloos toekijken en bleef daar uiteindelijk ook de hele wedstrijd zitten naast Solskjaer, die door het bloedeloze gelijkspel tegen City weer wat lucht lijkt te hebben en in de Premier League nu toch al vijf duels ongeslagen is met United.