Union Berlin doet Dortmund pijn met sensationele eerste Bundesliga-zege

1. FC Union Berlin heeft zaterdag voor een enorme stunt gezorgd door thuis te winnen van titelkandidaat Borussia Dortmund. Het betekende voor de cultclub uit Berlijn de allereerste overwinning in de Bundesliga. Sheraldo Becker deelde mee in de feestvreugde.

Union Berlin
3 - 1
Borussia Dortmund

Dortmund wil dit seizoen een gooi doen naar de titel in Duitsland, die al jarenlang voor Bayern München is. De ploeg van trainer Lucien Favre was uitstekend aan het seizoen begonnen met zeges op FC Augsburg (5-1) en 1. FC Köln (1-3). Union Berlin debuteert dit seizoen in de Bundesliga; bij die club staat alles in het teken van overleven. De thuisploeg ging in ieder geval sterk en dapper van start in het volgepakte Stadion An der Alten Försterei. Anthony Ujah schoot naast, vlak nadat Dortmund kansen had gekregen via Marco Reus en Jadon Sancho.

Becker stond net als voormalig Dortmund-speler Neven Subotic in de basis bij Union en de club uit Berlijn kwam halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong. Marius Bülter schoot knap raak uit een lage hoekschop van Christopher Trimmel. Daarmee was de eerste Bundesliga-goal in een thuiswedstrijd een feit voor Union. Op de eerste speeldag won RB Leipzig nog afgetekend met 0-4 in Berlijn.

Marius Bülter viert zijn treffer voor Union Berlin.

Het antwoord van Dortmund volgde al snel. Sancho vond Paco Alcácer met een lage voorzet en de Spanjaard tikte van dichtbij binnen. De bezoekers kregen richting de rust nog kansen op de voorsprong, maar pogingen van Sancho (naast) en Reus (redding) belandden niet in het doel. Union hield stand en kwam vroeg in de tweede helft verrassend weer op voorsprong. Manuel Akanji leverde de bal in en greep vervolgens zwak in toen Sebastian Andersson naar voren stoomde. Keeper Roman Bürki had nog wel een antwoord op een inzet van de Zweed, maar was kansloos op de rebound van Bülter.

De goal gaf Union veel energie en met het fanatieke publiek erachter wilde de thuisploeg meer dan alleen de 2-1 voorsprong. Er werd zelfs gehoopt op een strafschop vanwege hands bij Dortmund, maar die werd niet gegeven door scheidsrechter Felix Brych. De 3-1 volgde wel, om het spektakel helemaal compleet te maken. Becker had een belangrijke rol bij een prachtige aanval van de thuisploeg. De vleugelaanvaller, overgekomen van ADO Den Haag, combineerde met Robert Andrich en gaf voor op Andersson, die binnentikte.

Sheraldo Becker controleert de bal met Achraf Hakimi in zijn rug.

Dortmund staat door de zege op drie punten achterstand van koploper RB Leipzig. Ook Bayern München, VfL Wolfsburg en Bayer Leverkusen hebben met zeven punten een hoger totaal. Union Berlin staat met vier punten naast clubs als Borussia Mönchengladbach en Schalke 04.