Ultralange reeks Spanje eindigt, Lukaku zet België op juiste spoor

Zweden heeft Spanje een zeer zeldzame nederlaag toegebracht. België en Engeland kenden na een stroeve start een succesvolle avond in de WK-kwalificatie.

Groep B:

Zweden
Zweden
2 - 1
Spanje
Spanje

Voor Spanje is de WK-kwalificatie de laatste decennia een welkome bron van successen. Sterker nog, sinds maart 1993 was er in de jacht op een WK-ticket niet meer verloren. Toen was Denemarken met 1-0 te sterk voor La Roja, dat vervolgens 66 duels in de WK-kwalificatie op rij niet meer verloor.

Nummer 67 leek aanstaande na de bliksemstart in Zweden. Carlos Soler brak in de vijfde minuut met een volley de ban namens de gasten. De vreugde bij de debutant maakte snel plaats voor teleurstelling, want hij droeg met een onhandige pass bij aan de razendsnelle gelijkmaker. Alexander Isak was het die voor de Zweedse ontlading en voor de Spaanse pijn tekende.

Het leed was daarmee nog niet geleden voor Spanje. Ondanks verwoede pogingen en vergeefse penaltyclaims keek de ploeg van Luis Enrique na 57 minuten tegen een achterstand aan. Viktor Claesson zorgde op aangeven van Dejan Kulusevski voor de verrassende tussenstand.

Spanje probeerde het naderende onheil te voorkomen. Zweden, dat enkele kansen op een ruimere marge had laten liggen, hoefde niet tot uiterste te gaan om de punten te pakken. Daardoor kwam er een einde aan de ultralange reeks van La Roja, dat door het resultaat de eerste plaats in de groep moest afstaan aan Zweden.

België

België begon dramatisch aan het duel met Estland. Mattias Käit profiteerde dankbaar van een misverstand tussen Alexis Saelemaekers en Hans Vanaken en dwong de ploeg van Roberto Martínez al binnen twee minuten tot een achtervolging.

De gedachten van België gingen terug naar 2009, toen De Rode Duivels onder leiding van Dick Advocaat in Tallinn met 2-0 ten onder gingen. Konstantin Vassiljev was toen de maker van een van de twee Estse goals en was nu weer van de partij. De inmiddels 37-jarige middenvelder moest constateren dat een nieuwe stunt er niet in zat.

Vanaken tekende halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker. Na een voorzet van Eden Hazard kopte hij raak. In de 29ste minuut stelde Romelu Lukaku orde op zaken namens België om kort na rust de genadeklap uit te delen. Axel Witsel en invaller Thomas Foket voerden de gasten daarna naar een ruime zege. Erik Sorga bepaalde namens Estland in de slotfase de eindstand op 2-5.

Engeland

Na de verloren EK-finale tegen Italië vervolgde Engeland de jacht op het WK-ticket. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was de reeks uitstekend begonnen met drie zeges en ook Hongarije kon de Engelsen niet stoppen. De spelers van Engeland maakten zich in Hongarije niet populair door te knielen voor de wedstrijd. Uiteindelijk moesten de Hongaren op het veld buigen. Harry Kane liet twee mogelijkheden op 0-1 nog liggen, maar Raheem Sterling deed dat niet. Op aangeven van Mason Mount tikte hij na 55 minuten binnen, waarna Sterling een shirt toonde om een overleden kennis te eren.

Het verzet van Hongarije was daarna al snel gebroken. Het ging achterin helemaal mis bij de thuisploeg en daar wist Engeland wel raad mee. Sterling ontving de bal en bediende Kane, die deze keer wel doel trof. Met een kopbal verdubbelde de spits van Tottenham Hotspur de marge. Vervolgens was het de beurt aan Harry Maguire, die uit een corner en met dank aan matig keeperswerk van Peter Gulacsi voor 0-3 zorgde. De Hongaarse doelman zag er ook niet goed uit bij een schot van afstand van Declan Rice, waarmee de 0-4 werd gemaakt.

Polen
Polen
4 - 1
Albanië
Albanië

Polen had na de nederlaag tegen Engeland in maart iets goed te maken. Daarbij waren de ogen uiteraard gericht op sterspeler Robert Lewandowski, die al na twaalf minuten scoorde tegen Albanië. Verdediger Kamil Glik kopte een voorzet door en de spits van Bayern München opende de score. Na de gelijkmaker van Sokol Cikalleshi was het vervolgens Adam Buksa die uit een voorzet binnenkopte en voor de rust voor 2-1 zorgde.

Lewandowski stond na rust ook aan de basis van de 3-1, maar deze keer maakte hij de goal niet zelf. De spits was twee verdedigers te slim aan de rechterflank en omspeelde ook nog keeper Etrit Berisha, om vervolgens Grzegorz Krychowiak te bedienen. Daarmee was de eindstand nog niet bereikt; Karol Linetty tekende voor het slotakkoord.