Uitstekende start Jong Oranje in EK-kwalificatiereeks

Jong Oranje is prima begonnen aan de kwalificatiecampagne voor het EK Onder-21 dat in 2015 wordt afgewerkt in Tsjechië. De leeftijdsgenoten van Schotland werden in Nijmegen na een goede tweede helft verslagen (4-0).

Bondscoach Albert Stuivenberg begon met twee debutanten in de basis: Dico Koppers en Kyle Ebecilio (beiden FC Twente). Zij zagen voor rust Warner Hahn uitblinken. De doelman van FC Dordrecht hield Tony Watt van scoren af. Jong Oranje had wel het meeste balbezit, maar Schotland zorgde voor het meeste gevaar. Al kreeg de thuisploeg via Ruben Ligeon en Quincy Promes ook kansen.

Na rust liep Jong Oranje uit naar een ruime overwinning. Tonny Vilhena opende in de 52ste minuut de score. De Feyenoord-middenvelder probeerde te kaatsen, kreeg de bal gelukkig mee en tikte hem al dan niet bewust over de doelman. In de 69ste minuut maakte Luc Castaignos er 2-0 van door knap binnen te schieten.

Daar bleef het niet bij, want Jong Oranje scoorde nog twee keer. Uit een hoekschop van Memphis Depay kopte Mike van der Hoorn (Ajax) de derde treffer van de avond binnen, terwijl invaller Jesper Drost (PEC Zwolle) op aangeven van Castaignos de eindstand bepaalde op 4-0.

Daardoor heeft Jong Oranje nu net als Slowakije en Georgië drie punten na één wedstrijd. Op basis van het doelsaldo staat de ploeg van Stuivenberg tweede in Groep 3 achter Slowakije, dat Luxemburg op 11 juni met 7-1 versloeg. De Luxemburgers speelden al drie duels, die allemaal verloren gingen.