'Genoeg talent aanwezig in nieuwe lichting Jong Oranje'

Jong Oranje begint donderdagavond om 18.30 uur tegen Schotland aan de kwalificatiereeks voor het EK 2015 in Tsjechië. Bondscoach Albert Stuivenberg heeft een vrijwel geheel nieuwe lichting onder zijn hoede in vergelijking met het EK Onder-21 van afgelopen zomer.

'Genoeg talent aanwezig in nieuwe lichting Jong Oranje'

In Israël reikte Jong Oranje met Cor Pot aan het roer tot de halve finales, waarin Italië met 1-0 te sterk was. Waar Pot drie maanden terug liefst twaalf A-internationals in zijn selectie had, moet Stuivenberg zich met een geheel nieuwe generatie voor de Europese eindronde plaatsen.

Van zijn huidige selectie waren alleen Marco van Ginkel, Mike van der Hoorn, Tonny Vilhena en Memphis Depay er al bij tijdens het EK. Adam Maher moest zich bij het grote Oranje melden na het geblesseerd afhaken van Rafael van der Vaart en Georginio Wijnaldum.

Stuivenberg erkent dat Jong Oranje aan kwaliteit heeft ingeboet. 'Het huidige Jong Oranje mag niet vergeleken worden met het elftal dat in Israël speelde. Dat waren bijna allemaal spelers met Eredivisie-ervaring. De nieuwe lichting spelers is vrij jong en onbekend. Toch hebben de meeste jongens al een Europese titel gepakt met Oranje Onder-17. Het talent is aanwezig', zegt hij in gesprek met Voetbal International.

Daarom gelooft Stuivenberg erin dat hij ook met de nieuwe lichting over twee jaar hoge ogen kan gooien op de eindronde in Tsjechië. 'Als ik daar niet in had geloofd, was ik niet aan deze job begonnen. Kwalificatie voor het EK in Tsjechië en vervolgens de Olympische Spelen (in 2016 in Rio de Janeiro, red.) is ons doel. Dat moet een voetballand als Nederland altijd nastreven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen