Uitglijder Weghorst met pijnlijke gevolgen, Bosz dendert door

VfL Wolfsburg is de achtste finales in de Europa League slecht begonnen. De Duitsers verloren in eigen huis van Shakhtar Donetsk en dat kwam mede door een gemiste penalty van Wout Weghorst. Peter Bosz beleefde met Bayer Leverkusen wél een succesvolle avond.

VfL Wolfsburg
1 - 2
Sjachtar Donetsk

Weghorst was dit seizoen tot dusver goed voor vijftien doelpunten voor VfL Wolfsburg en kreeg in de thuiswedstrijd tegen Shakhtar Donetsk een enorme kans op zijn zestiende goal. Vlak voor rust mocht de Nederlander aanleggen voor een strafschop, na een handsbal van Mykola Matviyenko. Weghorst ging vol vertrouwen achter de bal staan, maar gleed op het beslissende moment uit en schoot hoog over.

Door deze uitglijder ging Shakhtar met een 1-0 voorsprong de rust in. De bezoekers waren op voorsprong gekomen via Júnior Moraes en hadden nog een grote kans op een tweede treffer onbenut gelaten, toen Viktor Kovalenko zijn strafschop gekeerd had zien worden door Koen Casteels. Na de misser van Weghorst werd er geschiedenis geschreven: het was voor het eerst in een Europa League-duel dat beide ploegen in een helft een penalty misten.

Kort in de tweede helft kwam Wolfsburg op gelijke hoogte via een rake kopbal van John Anthony Brooks uit een hoekschop. De thuisploeg wilde hierna meer, maar ging uiteindelijk kopje onder. Een geweldige vrije trap van Alan Patrick werd met pijn en moeite uit het doel gehouden door Casteels, die niet kon voorkomen dat Marcos Antonio uit de rebound de 1-2 binnenkopte. Dat bleek de winnende treffer te zijn, waardoor de uitglijder van Weghorst pijnlijke gevolgen had voor Wolfsburg.

Glasgow Rangers
1 - 3
Bayer Leverkusen

Bosz heeft op Ibrox een grote stap gezet richting de volgende ronde van de Europa League. De trainer van Bayer Leverkusen zag zijn ploeg tegen Rangers het balbezit voor rust domineren, zonder veel grote kansen af te dwingen. Dat veranderde toen de bal in de 37ste minuut op de stip ging na een handsbal en Kai Havertz de score opende.

Deze achterstand dwong Rangers om na de hervatting vaker de weg naar voren te zoeken. Van die ruimte profiteerde Leverkusen met doelpunten van Charles Aránguiz en Leon Bailey. Laatstgenoemde bepaalde twee minuten voor tijd de eindstand op 1-3, nadat Samuel Edmundson een kwartier voor tijd wat had teruggedaan voor Rangers.

Olympiakos Piraeus
1 - 1
Wolverhampton Wanderers

Er was veel te doen over het doorgaan van de ontmoeting tussen Olympiakos Piraeus en Wolverhampton Wanderers in Griekenland. De Engelsen wilden eigenlijk niet afreizen, omdat Olympiakos-voorzitter Evangelos Marinakis besmet is geraakt met het coronavirus. De UEFA vond het niet nodig om de wedstrijd te schrappen en liet de planning ongewijzigd. 'Dit is absurd', foeterde Wolves-coach Nuno Espirito Santo kort voor de aftrap nog. 'Er gaan mensen dood en wij moeten een wedstrijd spelen?'

De avond in Griekenland leek toch nog iets vrolijks te krijgen voor Wolves, toen zij na een klein halfuur met een man meer op het veld kwamen te staan. Ruben Semedo haalde Diogo Jota neer en scheidsrechter Clément Turpin oordeelde dat de aanvaller van Wolves doorgebroken was. Met tien tegen elf was het echter Olympiakos dat op voorsprong kwam, via een intikker van Youssef El-Arabi. Een benutte vrije trap van Pedro Neto zorgde uiteindelijk voor een remise.