Uitgerekend Pedersen doet FC Groningen pijn in sensationele slotfase

Een bizarre slotfase heeft FC Groningen nul punten opgeleverd in het thuisduel met FC Emmen. Nota bene voormalig FC Groningen-spits Nicklas Pedersen dompelde de Trots van het Noorden in complete rouw door twee goals in de laatste vijf minuten.

FC Groningen
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Van FC Groningen-coach Danny Buijs mag Ritsu Doan zich in januari volledig richten op de Azië Cup met Japan. Zondagmiddag moest Doan, die volgens zijn coach moeiteloos de plaats van Hakim Ziyech in kan nemen bij Ajax, nog vol aan de bak voor FC Groningen. En wederom liet hij bij tijd en wijle zijn klasse zien in de eerste helft.

Met een heerlijke actie zette hij Mimoun Mahi vrij voor het doel. FC Emmen-doelman Kjell Scherpen lag echter in de weg voor de 1-0. Aan de andere kant had Caner Cavlan al een grote mogelijkheid namens de Emmenaren om zeep geholpen.

Michael Chacón had na een krap half uur spelen twee handen nodig om Doan van scoren af te houden. De ingreep zorgde ervoor dat de Japanner niet één op één met Scherpen kwam, maar net buiten het zestienmetergebied een vrije trap verdiende. Met die vrije trap was Tim Handwerker het dichtst bij de openingstreffer. De Duitse vleugelverdediger zag zijn poging stijlvol tegen de kruising getikt worden door Scherpen. Het was voldoende om de brilstand te behouden.

In de tweede helft nam het gemor op de tribunes van het Hitachi Capital Mobility Stadion in Groningen verder toe naarmate de tijd vorderde. Want niet alleen Doan, maar de gehele thuisploeg, liet na rust helemaal niets meer zien. Met Alexander Bannink kreeg FC Emmen zelfs nog een enorme kans op een voorsprong voor de bezoekers.

Toen invaller Ahmad Mendes Moreira nog een grote kans om zeep hielp namens FC Groningen leek de wedstrijd uit te lopen op een bloedeloze 0-0. De 23-jarige vleugelaanvaller maakte zijn misser niet kort daarna echter volledig goed door een piekfijne voorzet af te geven op het hoofd van Mimoun Mahi, die daarmee vlak voor tijd de overwinning voor FC Groningen veilig leek te stellen.

Pedersen
Niets was minder waar. Onder het motto 'pompen of verzuipen' werd meteen uit de aftrap de bal naar voren geschoten door FC Emmen en daar was het Nicklas Pedersen die zijn oude ploeg binnen enkele seconden van de jubelstemming beroofde. Tot groot ongeloof bij FC Groningen was de voorsprong binnen een vloek en een zucht weer van het scorebord verdwenen.

Het Gronings ongeloof nam gigantische proporties aan toen Doan nog een enorme kans om zeep hielp en aan de andere kant wederom Pedersen volledig ongedekt voor de sensatie van het Eredivisie-weekend zorgde. De 31-jarige spits uit Denemarken had nog geen enkele goal gemaakt in Emmense dienst, maar in de 93ste minuut noteerde hij de tweede van de wedstrijd én het seizoen. Door zijn goals wipt FC Emmen naar plek elf met zeventien punten, drie punten meer dan FC Groningen.