Uitgerekend Morata breekt Mourinho-muur voor Chelsea

Chelsea doet weer helemaal mee in de top van Engeland door een 1-0 zege op Manchester United. In een vurige topper - manager José Mourinho en Antonio Conte kregen het nog voor het eerste fluitsignaal met elkaar aan de stok - zorgde Álvaro Morata voor het enige doelpunt.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat het weer een echte Mourinho-derby werd. Manchester United kwam zoals vaker in topduels zeer defensief voor de dag, met Ander Herrera en Nemanja Matic vlak voor de vijfmansdefensie. Chelsea had controleur N'Golo Kanté terug na blessureleed. David Luiz werd gepasseerd, Andreas Christensen kreeg de voorkeur.

Al in de zesde minuut leek Chelsea op voorsprong te komen, maar het eigen doelpunt van Phil Jones werd afgekeurd omdat de verdediger een forse duw in de rug kreeg van Morata. Ook Tiemoué Bakayoko was dreigend namens Chelsea, maar de grootste kans in de eerste helft was voor Marcus Rashford. De spits kopte rakelings over na een voorzet van linksback Ashley Young.

'We kregen veel te makkelijk doelpunten tegen. Ik moest ingrijpen. Dat David Luiz niet speelt, is een tactische keuze', aldus manager Antonio Conte over zijn keuze voor Andreas Christensen.

Omdat David de Gea nog fraai redde op een schot van Eden Hazard, gingen beide ploegen doelpuntloos de rust in. De tweede helft begon wederom zeer behoudend, met als groot verschil dat de eerste de beste kans ook direct een doelpunt opleverde.

In de 55ste minuut slingerde César Azpilicueta de bal voor. Uitgerekend de volledig vrijstaande Morata stuurde de bal met zijn hoofd knap de hoek in: 1-0. De Spanjaard leek afgelopen zomer nog op weg naar United, maar toen die club plots koos voor Romelu Lukaku vertrok Morata naar Chelsea.

Mourinho greep direct na de goal in door Marouane Fellaini en Anthony Martial binnen de lijnen te brengen voor Jones en Henrikh Mkhitaryan. Fellaini liet zich al snel gelden, maar niet op positieve wijze. De Belg plantte zijn elleboog in het gezicht van Morata en kwam goed weg met slechts een gele kaart.

De frustratie bij Fellaini kwam voort uit het feit dat Chelsea steeds sterker werd. Bakayoko schoot uit kansrijke positie naast, terwijl De Gea zich moest strekken om een doelpunt van Hazard te voorkomen. United kreeg pas in de slotfase kansen. Rashford schoot rakelings naast, terwijl keeper Thibaut Courtois geweldig redde bij een poging van Marouane Fellaini. Gescoord werd er niet meer.

Desondanks staat de equipe van Mourinho nog wel tweede met 23 punten, acht minder dan koploper Manchester City. Chelsea staat vierde en heeft nu 22 punten, slechts één punt minder dan United en nummer drie Tottenham Hotspur.